September 19, 2019

Här hittar du Latinamerikas godaste mat!

För er som älskar att resa för nya kulinariska upplevelser är Latinamerika fyllt till bredden med häftiga restauranger och spännande mat som vi inte hittar i Sverige! Vilka är de bästa destinationerna …

[social_warfare]

För er som älskar att resa för nya kulinariska upplevelser är Latinamerika fyllt till bredden med häftiga restauranger och spännande mat som vi inte hittar i Sverige!

Vilka är de bästa destinationerna för att äta gott i Latinamerika? Här är våra favoriter:

Mexico City, Mexiko

I Sverige är Mexiko kanske mest känt för sina tacos, men de tacos du äter på resan i Mexiko har faktiskt rätt lite gemensamt med de svenska tacos vi serverar på fredagsmyset här hemma.

En av de absolut största anledningarna till att resa till Mexico City är faktiskt maten, mer bestämt street food. I den här vibrerande, kaotiska staden är det knappast någon överdrift att säga att det är svårt att gå ens några meter utan att stöta på street food-bås med allt från färskpressade juicer till fyllda mackor till riktiga tacos och tamales.

Så vad ska man äta i Mexico City?

Den kanske mest kända rätten är Tacos Al Pastor, det sägs att metoden för att laga Al Pastor kommer från libanesiska invandrare som kom till Mexiko i slutet på 1800-talet. En Tacos Al Pastor består av fläskkött kryddat i flera lager stekt med ananas som ger köttet en härlig karamelisering. Fläskköttet serveras på en varm majstortilla och toppas med silverlök, koriander och lite salsa. Hur gott som helst! Glöm inte att beställa flera då en Tacos Al Pastor är förhållandevis liten! El Ticonzito har 17 restauranger i Mexico City och är den restaurang som serverar den mest klassiska Taco Al Pastor.

Förutom Tacos Al Pastor rekommenderar vi även att ni äter Tlacoyos, Tacos de Canasta, Tacos de Suadero och Tamales när ni är på besök i Mexico City!

São Paulo, Brasilien

Om du vill åka någonstans i Latinamerika där du kan äta varierat, då är São Paulo i Brasilien staden för dig! Södra halvklotets mest folkrika stad har mat från precis alla världens hörn, och blir du sugen på något speciellt är frågan inte om det finns i São Paulo, utan var! Bara en sån sak som att här finns till och med en skandinavisk restaurang (mysiga O Escandinavo i stadsdelen Pinheiros) är en tydlig fingervisning om variationen i stadens restaurangutbud.

Här kan du gå till churrascarian (exempelvis Jardineira Grill i stadsdelen Vila Olímpia eller Vento Haragano i Jardins) och äta så mycket picanha och annat brasilianskt kött du bara orkar. På onsdagar är det tradition att äta den brasilianska klassikern feijoada (böngryta med diverse köttdetaljer) på ett brasilianskt boteco. Glöm inte att äta de fantastiska pão de queijo (ostbröd) till frukost!

Förutom den lokala brasilianska maten bjuder São Paulo som sagt på allt du kan tänka dig. Tack vare det stora antalet japanska ättlingar i staden, som till stor del återfinns i stadsdelen Liberdade, finns läcker japansk mat i São Paulo. Paulistas (lokalbefolkningen i São Paulo) är även kända för sin kärlek till pizza, stadens pizzerior brukar faktiskt räknas som några av de bästa i världen (Bráz Pizzaria, Primo Basilico och Carlos Pizza är några av stadens höjdare!).

Besök São Paulo och glöm inte att ta med aptiten, här finns mat för alla plånböcker och smaker!

Lima, Peru

Lima är ett mecka för foodies och brukar oftast kallas den kulinariska huvudstaden i Sydamerika. Här finns restauranger som rankas som några av världens absolut bästa. Restaurangerna Maido och Central har flera år i rad rankats på plats 1 och 2 över de bästa restaurangerna i Latinamerika. Men det finns såklart också annat än bara fantastisk fine dining i Lima.

Den peruanska rätten ceviche blev världskänd främst tack vare de många cevicherias som finns i staden. Ceviche är färsk fisk som marinerats i lime och rocotopeppar, serveras med lök, rostad majs och sötpotatis. Stadens bästa ceviche hittar du på Sonia’s, Chez Wong eller La Mar Cebichería.

En annan klassisk peruansk rätt är Ají de Gallina, gjort av potatis och ägg i en tjock, krämig sås som vanligtvis serveras som en förrätt.

I övrigt är Lima och Peru känt för sin peruansk-asiatiska fusionmat. Nikkei är en typ fusion där man använder japanska matlagningstekniker med peruanska ingredienser vilket resulterar i utsökt mat.

Kom till Lima och ät unik mat du inte hittar någon annanstans, du kommer inte bli besviken, vi lovar!

Buenos Aires, Argentina

Gillar du en god köttbit med ett glas vin, så är Buenos Aires i Argentina paradiset för dig. Kött och vin. Det är vad man brukar associera med argentinsk mat, och det är trots allt en ganska bra sammanfattning, även om det såklart inte förtäljer hela historien!

Om du har kommit hit för att äta på en äkta argentinsk parrilla finns här ett överflöd av alternativ. Under 2018 gjordes en omröstning, och baserat på röster från 17 000 porteños (lokalbefolkningen i Buenos Aires) bjuder följande 5 restauranger på stadens bästa kött:

La Cabrera

Siga La Vaca

Don Julio

La Rana

El Boliche de Nico

Något annat du absolut inte får missa i Buenos Aires är empanadas, argentinska degknyten med olika fyllningar, supergott! Tänk på att de flesta ställen som säljer empanadas erbjuder mer eller mindre samma typer av fyllning, någon större variation finns inte, men det är inte mindre gott för det!

Buenos Aires är även känt för sin milanesa napolitana. Det kan bäst beskrivas som en kyckling- eller köttschnitzel toppat med tomatsås, skinka och mozzarella. Nyttigt är det knappast, men däremot hur gott som helst! Missa inte att äta en milanesa napolitana i Buenos Aires.

En sak är säker, vare sig du gillar kött eller inte, i Buenos Aires kommer du inte bli besviken på maten!

[social_warfare]

More Blog News