16 / 15

Klassiska Peru

Pris från 38200?
16
15
REF: #378
Kommande avgångar:
29 Jun 21 | 28 Sep 21 | 23 Oct 21

Drömmer du om att se spåren av uråldriga civilisationer och lära dig om olika kulturer? Längtar du efter ett sydamerikanskt äventyr men vill inte ge dig ut på egen hand? Eller vill du helt enkelt stifta nya bekantskaper och dela dina upplevelser med andra? Då är denna resa något för dig.

Häpnas över den vackra och dramatiska naturen i Colcadalen och se de majestätiska kondorerna sväva fram på termalvindarna. Besök Titicacasjön och de flytande öarna samt förundras över quechua- och aymarakulturerna. Färdas genom inkafolkets heliga dal och förtrollas av den förlorade staden Machu Picchu, som har en given plats på UNESCO:s världsarvslista.

I tryggt sällskap av en grupp och svensktalande färdledare bjuder denna resa på flera av Perus absoluta höjdpunkter, med fascinerande kultur och storslagna naturupplevelser.

Kort dag för dag program
 1. Ankomst till Lima (-)
 2. Lima (F, L)
 3. Lima till Arequipa (F)
 4. Arequipa (F)
 5. Arequipa till Colcadalen (F, L)
 6. Colcadalen till Puno (F)
 7. Titicacasjön; Uros och Amantani (F, L, M)
 8. Titicacasjön; Taquile (F, L)
 9. Puno till Cusco (F, L)
 10. Cusco (F)
 11. Urubambadalen (F, L)
 12. Ollantaytambo till Aguas Calientes (F)
 13. Machu Picchu (F)
 14. Cusco till Lima (F, M)
 15. Hemresa (F)
 16. Hemkomst (-)

Ankomst till Lima (-)

Vid ankomst till Lima möts vi på flygplatsen av vår lokala representant, varpå vi får transfer in till staden och vårt hotell. Området kring hotellet heter Miraflores och är trevligt samt lättnavigerat, med flera restauranger och barer. Från shoppingcentret Larcomar har man en fantastisk utsikt över Stilla Havet och stadens kustlinje. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter.

Lima (F, L)

Idag bekantar vi oss närmare med Lima, genom en guidad rundtur i stadens historiska center. Vi besöker ortens födelseplats; Plaza Mayor och den imponerande katedralen samt Plaza San Martin, för att nämna några höjdpunkter. Turen bjuder även på ett besök till ett av stadens museer. Efter en gemensam lunch återvänder vi till hotellet och återstoden av dagen rår vi om oss själva.

Lima till Arequipa (F)

Morgonen startar med en kort flygresa till den eleganta staden Arequipa, som ligger på 2400 m ö h, inbäddad mellan vulkanerna Misti, Chachani och Pichu Pichu. Staden är också nästan uteslutande byggd i vit vulkansten. Efter att vi har checkat in på vårt hotell väntar en stadsrundtur, då vi får uppleva Arequipas historiska guldkorn, så som Plaza de Armas, katedralen och det vackra klostret Santa Catalina. Klostret var en gång hem åt nästan 400 nunnor och fungerade som ett eget litet samhälle. Turen avslutas med fina vyer över staden och omgivningarna, från Yanahuara-torget, och därefter återvänder vi till hotellet. Under eftermiddagen har vi tid till att utforska omgivningarna på egen hand.

Arequipa (F)

Dagen är fri på egen hand. En bra tid för att acklimatisera sig innan resan till Anderna.

Arequipa till Colcadalen (F, L)

Tidig morgon blir vi upphämtade på hotellet och fortsätter vår resa med buss mot Colcadalen. Vår färd går genom en vidsträckt och naturskön högplatå som kallas Altiplano – ett område som sträcker sig uppemot 4000 m ö h. Längs vägen passerar vi förbi små byar och samhällen och har vi tur kan få se lokalbefolkningen fösa lamadjur och alpackor över de stora, öppna slätterna. Då vi kör igenom naturreservatet Aguada Blanca finns ävne chans att få se lamadjurens vilda släkting, Vikunjan. På eftermiddagen anländer vi till orten Chivay – porten till Colcadalen. Efter en lång dag i buss beger vi oss till Chivays tempererade bad, för att koppla av och bli av med resdammet.

Colcadalen till Puno (F)

Efter frukost kör vi till utsiktsplatsen Mirador Cruz del Condor, där vi blickar ut över den djupaste delen av dalen och spanar efter den majestätiska kondoren som svävar fram på termalvindarna. Därpå tar vi farväl av Colcadalen och fortsätter vår resa, via den vidsträckta högplatån Altiplano, mot Titicacasjön och staden Puno. Efter ca 6 timmars bussfärd anländer vi och checkar in på vårt hotell.

Titicacasjön; Uros och Amantani (F, L, M)

Idag stiftar vi närmare bekantskap med Titicacasjön, vilket är världens högst belägna, navigerbara sjö samt upprinnelsen till den fängslande inkakulturen. Enligt legenden var det två av solgudens barn som, i form av strömmar från sjön, rann ner mot Cusco och bringade liv till området som skulle komma att bli inkarikets nav. Första stoppet blir till de flytande ”vassöarna”, som är hemvist åt Urosfolket. Här är allt tillverkat av vass: hyddorna, båtarna, möblerna och inte minst själva öarna. En sannerligen unik åsyn! Därefter går turen vidare till ön Amantani, där vi spenderar tid ihop med lokalbefolkningen och får en demonstration av deras hantverk och odlingar. Vi bor hos lokala familjer, vilket ger oss en unik inblick i livsstilen på denna traditionella ö. Viktigt: Ta med en ryggsäck ut till ön, ej den stora resväskan. På grund av den höga höjden kan promenaden på ön vara något ansträngande. Övernattning sker hos en lokal familj under väldigt enkla förhållanden, utan el eller varmvatten. Temperaturen kan sjunka till neremot 4°C under natten. Ta med varma kläder.

Titicacasjön; Taquile (F, L)

Dagen startar med en båttur till ön Taquile. Vid ankomst vandrar vi från piren upp till det lilla samhället, där vi får en introduktion till öbornas speciella traditioner, sedvänjor och textilhantverk. Efter en lunch beståendes av nyfångad forell och lokalt odlade frukter och grönsaker återvänder vi till fastlandet och vårt hotell i Puno.

Puno till Cusco (F, L)

Vi fortsätter vi resa med buss från Puno till Cusco, inkarikets gamla huvudstad som idag är en vacker och pulserande, mångkulturell stad. Resan tar ca 9 timmar och längs vägen passerar vi genom ett häpnadsväckande landskap. Vi stannar också till på åtskilliga intressanta platser, som exempelvis de unika gravtornen i Sillustani och inkatemplet Viracocha i Raqchi. Lunch intas på en lokal restaurang på orten Sicuani. När vi anländer till Cusco checkar vi in på vårt hotell och har sedan kvällen till fritt förfogande.

Cusco (F)

Idag möter en lokalguide upp för att ta oss med på en rundtur i staden och dess omgivningar. Under turen får vi en större förståelse för det stora skådespel som utspelade sig här på 1500-talet, då två av världens största kulturer, spanjorerna och inkafolket, kolliderade med varandra. Vi besöker katedralen Santo Domingo och det magnifika soltemplet Koricancha. Därefter tar vi oss utanför staden och bekantar oss närmare med ruinerna efter fortet Sacsayhuaman, beläget på en kulle med utsikt över Cusco. Fästningen är byggd med imponerande precision, av massiva uthuggna stenblock som passar perfekt in i varandra. På vägen tillbaka besöker vi också inkaruinerna Qenco, Puka Pukara liksom templet Tambomachay. Väl tillbaka på hotellet är återstoden av dagen fri för egna aktiviteter.

Urubambadalen (F, L)

Denna dag utforskar vi inkafolkets heliga dalgång – Urubambadalen. Landsbygden här består mestadels av odlingsmark och de lokala bönderna lever i princip på samma sätt som de har gjort i århundraden. En bit efter vägen får vi syn på den snötäckta bergskedjan Vilcanota, vars kantiga glaciärer tornar upp sig väl över 5 000 m ö h och dominerar landskapet. Vårt första stopp blir marknaden i byn Pisac, vilken vaktas av en imponerande inkafästning. Efter lite egen tid på marknaden och en gemensam lunch fortsätter vi mot den charmerande staden Ollantaytambo, belägen i hjärtat av dalgången och omgärdad av odlingsterrasser. Här utspelade sig ett historiskt slag, då Manco Inka reste sig mot de spanska erövrarna. Vår guide berättar om ortens spännande historia, varpå vi checkar in på vårt hotell och avrundar dagen.

Ollantaytambo till Aguas Calientes (F)

Under morgonen beger vi oss till tågstationen och kliver på tåget som kommer att ta oss den lilla orten Aguas Calientes, som ligger i dalen rakt nedanför det spektakulära inkacitadellet Machu Picchu. Vid ankomst blir vi eskorterade till vårt hotell och efter incheckning har vi återstoden av dagen till fritt förfogande.

Machu Picchu (F)

Vi startar tidigt med en 25 minuters bussfärd upp till världsarvet Machu Picchu. Citadellet är beläget på en bergskam 2 380 m ö h och omges av dimmig bergsskog, snötäckta bergstoppar och otroliga vyer åt alla håll. Sedan professor Hiram Bingham återupptäckte Machu Picchu under början av 1900-talet är det många som har försökt tolka syftet och placeringen av denna stad, men den förblir ett mysterium dolt i historiens dunkel. Vi får en ingående guidad rundvisning, varpå vi får tillfälle att utforska ruinerna på egen hand. För den som känner för en utmaning finns även möjlighet att klättra upp till Solporten, där en bjuds på fina vyer över Machu Picchu. Väl tillbaka nere i Aguas Calientes kliver vi ombord på tåget för att återvända till Cusco. Vid ankomst får vi transfer till hotellet och har sedan kvällen till att upptäcka staden på egen hand.

Cusco till Lima (F, M)

Efter frukost får vi transfer till flygplatsen och vi flyger tillbaka till Lima. När vi har landat får vi transfer in till staden och vårt hotell, varpå resten av dagen är fri för egna påhitt. På kvällen möts vi upp för en gemensam avskedsmiddag.

Hemresa (F)

Vi checkar ut och har större delen av dagen till att rå om oss själva. Bagaget kan vi lämna på hotellet. Vid lämplig tidpunkt samlas vi och får transfer till flygplatsen, då det har blivit dags att avsluta denna rundresa och flyga hemåt.

Hemkomst (-)

Åter till hemorten.
FAKTA

• Minimum 12 deltagare för att den svensktalande färdledaren ska följa med på resan
• Vid färre än 12 deltagare genomförs resan med endast engelsktalande lokalguider
• Maximalt 24 deltagare
• Färdledaren (vid min. 15 deltagare) möter upp i Lima, vid ankomst
• Engelsktalande lokalguider

VAD INGÅR I PRISET

• Internationellt flyg i ekonomiklass inkl. skatter (Stockholm el Göteborg; tillägg avresa Köpenhamn: 2900 kr).
• Inrikesflyg i ekonomiklass inkl. skatter
• Övernattning på hotell enligt program och nedan specifikation, del i dubbelrum
• Måltider enligt program: F = frukost, L = lunch, M = middag
• Inträden och avgifter till samtliga sevärdheter och aktiviteter enligt program
• Transport med buss i samband med transfers och utfärder enligt program
• Svensktalande färdledare (vid min. 12 deltagare)
• Engelsktalande lokalguider

VAD TILLKOMMER

• Personliga utgifter och dricks
• Transporter, utfärder, måltider och aktiviteter utöver de som nämns i programmet
• Alkoholhaltig dryck och läsk till inkluderade måltider
• Reseförsäkring och avbeställningsskydd

PRELIMINÄRA HOTELL

4*/5*
Lima: Sol de Oro - 2 nätter
Arequipa: Katari - 2 nätter
Chivay: Colca Lodge and Spa - 1 natt
Puno: Sonesta Posada del Inca - 2 nätter
Amantani Island Boende hos lokal familj - 1 natt
Cusco: San Agustin Plaza - 3 nätter
Ollantaytambo: Casa Andina Premium - 1 natt
Aguas Calientes: Taypikala - 1 natt
Lima: Casa Andina Premium - 1 natt

Om något av ovanstående hotell ej är tillgängligt vid resetillfället bokar vi ett annat, likvärdigt hotell.

-

FRÅGOR

Har du frågor om programmet?

BLOGG