Klassiska Peru med Inkaleden

Dagar15
Nätter14
REF: #2674

Avresa Skandinavien, ankomst Lima

Välkommen till Peru! Vid ankomst i Lima väntar transfer från flygplatsen med buss till hotellet i den finare stadsdelen Miraflores där ni har möjlighet att vila efter flygresan.

Lima (F)

I dag är det dags för att upptäcka staden med en stadsrundtur. Både den historiska och den mer moderna delen av staden upplevs och till de viktigaste byggnaderna och platserna hör torget Plaza De Armas, stadshuset och katedralen. Vi bekantar oss också med de välbärgade bostadsområdena San Isidro och Miraflores.

Lima - Arequipa (F)

Transfer till flygplasten för avresa till Arequipa. Under eftermiddagen är det dags för stadsrundtur i Arequipa. Staden är Perus näst största och är känd som "den vita staden" eftersom stora delar av den är byggd av vit vulkanisk sten. Den mest välbesökta sevärdheten är Santa Catalina klostret innanför vars murar den spanska aristokratins döttrar levde ett inte allt för nunnelikt liv i överdåd. Klostret är som en muromgärdad kolonialstad mitt i stadens centrum, med blomstrande trädgårdar, spatiösa små torg och smala små gränder. Övernattning i Arequipa.

Arequipa - Colca Kanjon (F, L)

Tidigt på morgonen bär det av med buss genom sceniskt landskap till Colca kanjonen. Strax efter det att vi lämnat Arequipa bakom oss färdas vi genom Aguada Blanca reservatet där lamor och alpackor strövar fritt på slätterna. Efter ca 4 timmar närmar vi oss Colca med dess gröna dalar och geologiska terrasser. Efter lunch, besöker vi den lokala marknaden i pittoreska byn Chivay. Därefter fortsätter resan vidare till hotellet.

Colca Kanjon – Puno (F)

Tidig morgon kör vi till en utsiktsplats som befinner sig mellan Maca och Cabanaconde, den djupaste delen av kanjonen. Här finner vi den berömda platsen ”Mirador Cruz del Condor”. Det är här den legendariska kondoren kan ses när den majestätiskt öppnar upp sina vingar och låter termalvindarna bära den. Vi tar farväl till Colca och fortsätter vår resa via Altiplano till Puno. Vägen är vacker och erbjuder slående vyer med vulkaner, sjöar samt lamadjuren Vicuna och Alpacka. Vi befinner oss på höga höjder, ca 4500 m över havet. Efter ca 6 timmar kommer vi fram till Puno och vårt hotell.

Puno – Titicacaöarna Uros och Amantani (F, L, M)

Idag stiftar vi närmre bekantskap med Titicacasjön, världens högst belägna sjö och upprinnelsen till den fängslande Inkakulturen. Enligt legenden var det två av solgudens barn som i form av strömmar från Titicaca rann ner mot Cusco och bringade liv till området som skulle husera Inkas stormakt. Vi färdas med båt till Uros, de flytande vassöarna. Allt är tillverkat av vass, hyddorna, båtarna och lekplatserna för de minsta. En sann unik åsyn! Övernattning på ön Amantani.

Amantani – Taquile – Puno (F, L)

Vi åker vidare med båt till ön Taquile. För att nå centrum måste vi vandra uppåt, en ganska hård prövning men väl värt varje steg. Folket som bor här är kända för sin vänlighet och för sitt vackra färgglada hantverk som består av textiler. Att sticka vackra mössor eller tröjor är här ett riktigt mansgöra. Lunchen består av lokalt producerad mat. Vi vandrar ner till båten igen och tar båten tillbaka till Puno, och till vårt hotell.

Puno – Cusco (F, L)

Idag fortsätter vår resa genom historien vidare till Cusco. Längs vägen besöks ruiner och lunch serveras i byn Sucuani. Ordet Cusco betyder navel på Inkaspråket quechua och här låg Inkarikets kulturella och religiösa centrum. Här liksom på många andra ställen i världen revs de gamla byggnaderna vid spanjorernas intågande för att återuppstå som spanska kolonialbyggnader, men man behöll de gamla husgrunderna som sammanfogats med oefterhärmlig ingenjörskonst vilket innebär att stadens struktur än idag vittnar om Inkans storhet. I Cusco är man mån om att behålla de gamla traditionerna. Över 300 etniska danser utövas fortfarande och då många av dem även kräver sirliga utstyrslar erbjuder de ett färgglatt skådespel. Resan tar ungefär 10 timmar.

Cusco (F)

Ledig förmiddag. På eftermiddagen besöker vi de stora sevärdheterna i Cusco. Turen börjar med Sacsayhuaman, en fästning på en kulle med utsikt över staden Cusco. De största stenarna som använts i dess konstruktion är nästan 8,5 m höga och väger 360 ton, de passar så perfekt ihop att ett enda papper inte skulle inte få plats mellan två stenar. Sen åker vi vidare till Qenqo, templet tillägnat Moder Jord. På väg tillbaka till Cusco besöker vi Puka Pukakara ´Det röda fortet´ och Tambomachay. Väl tillbaka i staden Cusco besöker vi Koricancha eller Temple of the Sun, ett fint exempel på sammansmältningen av Inca och den koloniala arkitekturen. En kort promenad i staden tar oss till katedralen med sin storslaget snidade träarbeten, utsmyckade altare och många hundra dukar från den 17-talet "Cusco målarskola". Åter till ert hotell och kvällen på egen hand.

Inkaleden

Strax efter kl 06.00 transfer från hotellet till tågstationen. Där väntar en underbar tågresa genom den heliga dalen, Urubamba, till staden Ollantay. Här stannar vi i ca 45 min för att möta upp våra hjältar i fält, våra bärare. Under denna tid hinner vi med en kortare vistelse i området innan det är av till baslägret KM82. Vår första sträcka tar oss genom gammalt Inkalandskap där vi även njuter av vår lunch i det gröna. Vi tar oss förbi arkeologiska fyndet Llactapata där vi gör en kortare stigning till Wayllabamba, den sista bebodda byn längs leden, här slår vi läger. (12 km/5-6 timmar, högsta höjd 3000 möh, camping på 3000 möh).

Inkaleden Wayllambamba – Pacaymayo (F, L, M)

Idag börjar vi vår vandring tidigt. Vi vandrar längs Huayllabambadalen tills vi plötsligt befinner oss ovanför trädgränsen, mitt bland de höga Andinska topparna. Idag passerar vi också ledens högsta pass, Warmiwañusca på 4200 möh. Detta pass kallas även ”Dead Womans pass” och en av förklaringarna till detta smeknamn är att terrängen liknar en kvinna som ligger på rygg. Leden är hennes mage och de två snöklädda topparna hennes bröst. Efter att ha hämtat andan på 4200m höjd fortsätter vi. Dagens prövningar är inte över än, vi ska över ännu ett pass innan dagen avslutas i Pacaymayodalen där vi övernattar. (11 km/6-7 timmar, högsta höjd 4200 möh, camping på 3500 möh).

Inkaleden Pacaymayo – Wiñay Wayna (F, L, M)

Efter en tidig frukost fortsätter vi vår vandring. Idag passerar vi Inkaruinen Runkuracay som tros ha varit en utsiktsplats och övernattningsplats för Inkans budbärare som snabbt spred information över hela Inkariket. Vi tar oss också en närmare titt på ruinen Sayacmarca (den oåtkomliga staden) som, likt en hängväxt, ter sig fastkilad i berget. Denna ruin härstammar från tiden innan Inkariket men då Inkan tog kontroll nyttjade man dess strategiska läge och byggde ut. Här finns vattenkanaler som leder till stora badkar innan de försvinner ut i regnskogen. Leden går vidare in i molnregnskogen med dess grönska och stora utbud av orchidéer och bromelias. Vår sista natt spenderar vi vid Intipata, strax efter ruinerna Winya Wayna, som på indianspråket Quechua betyder förevigt ung. (16 km/8 timmar, högsta höjd 3900 möh, camping på 2650 möh).

Inkaleden Wiñay Wayna – Machu Picchu – Cusco (F)

Idag är det dags, vi ska äntligen komma fram till Machu Picchu. Nu finns det knappt någon led längre utan den består av trappor. Vid varje krök hoppas man vara framme och plötsligt, plötsligt är vi där, vid Intipunku, solporten som tar oss in i Machu Picchus hemligheter. Man ser faktiskt inte staden förrän man kommer förbi denna port. Vi fullföljer vår Inkaledsvandring ner för den stenbelagda leden, förbi småruiner och in i stadens hjärta. Vi spenderar resten av dagen mitt i denna fantastiska miljö och vår guide guidar oss runt i staden och visar oss Machu Picchus hemligheter. (4 km/2 timmar, högsta höjd 2700 möh ) På eftermiddagen vandrar vi ner till staden Aguas Calientes för att ta det senare tåget tillbaks till Cusco och med minnen som består hela livet ut lämnar vi Machu Picchu bakom oss.

Cusco - Lima (F)

Frukost och ledig förmiddag. Transfer till flygplatsen. Flyg till Lima. Ankomst och transfer till ert hotell.

Lima (F, L)

Under förmiddagen besöker vi Surquillo, en livlig marknad där man hittar råvaror från alla landets hörn: kust, berg, högland, landsbygd. Guiden kommer att berätta om hur man tillagar olika peruanska rätter och turen avslutas med en praktisk matlagningsklass. I lämplig tid, transfer till flygplatsen för hemresa.

Ankomst

FAKTA

Dagliga avgångar utom i februari då Inkaleden är stängd
Del i internationell grupp
Minimum 2 personer
Inga privata transporter om det inte nämns i programmet
Engelsktalande guider

VAD INGÅR I PRISET

Internationellt flyg i lägsta ekonomiklass samt flygskatter
(flyg beräknat från Stockholm, andra orter mot ev. tillägg)
Utflykter, inträdesavgifter och transporter enligt program
Måltider enligt detaljerat program
Boende i vald hotellkategori, del i dubbelrum
Engelsktalande guider
Inrikesflyg samt flygskatter
På Inkaleden:
Kockar
Rymliga tält med liggunderlag
Komplett campingutrustning som stolar, bord, tallrikar, bestick mm
Syrgastub
Första hjälpen förband
Tåg från Aguas Calientes till Ollantaytambo/Poroy i Expedition klass sen buss till Cusco.

VAD TILLKOMMER

• Dricks och utflykter som ej nämns i programmet
• Avbeställningsskydd samt reseförsäkring
• Alla övriga kostnader betalas kontant på plats
• Egen sovsäck (kan hyras i Cusco hos vår leverantör - kostnad f.n. på 64 USD totalt p/p)
• Bärare som tar dina personliga saker max 6 kg inkl. sovsäck och liggunderlag, pris: 800 kr per person (2 personer per bärare)

PRELIMINÄRA HOTELL

Lima: Arawi Miraflores http://www.arawihotels.com
Arequipa: La Hosteria http://www.lahosteriaqp.com.pe/en/
Colca: Casa Andina Standard http://www.casa-andina.com/classic-colca/?lang=en
Puno: La Hacienda Puno Plaza de Armas http://www.hhp.com.pe/haciendaplaza/en/
Cusco: Casa San Blas Boutique http://www.casasanblas.com

FRÅGOR

Har du frågor om programmet?
-
Pris från 46300?
Kort dag för dag program
 1. Avresa Skandinavien, ankomst Lima
 2. Lima (F)
 3. Lima - Arequipa (F)
 4. Arequipa - Colca Kanjon (F, L)
 5. Colca Kanjon – Puno (F)
 6. Puno – Titicacaöarna Uros och Amantani (F, L, M)
 7. Amantani – Taquile – Puno (F, L)
 8. Puno – Cusco (F, L)
 9. Cusco (F)
 10. Inkaleden
 11. Inkaleden Wayllambamba – Pacaymayo (F, L, M)
 12. Inkaleden Pacaymayo – Wiñay Wayna (F, L, M)
 13. Inkaleden Wiñay Wayna – Machu Picchu – Cusco (F)
 14. Cusco - Lima (F)
 15. Lima (F, L)
 16. Ankomst