Inkans Fotspår

Städer / Platser
Arequipa, Colca, Cusco, Ica, Lima, Machu Picchu, Nazca, Paracas, Puno
Dagar15
Nätter14
REF: #607

Inkans fotspår är vår stora Peruresa där vi färdas längs den sydliga kusten till kolonialstaden Arequipa för att därefter svänga av mot Titicacasjön. Resan avslutas vid Machu Picchu och den urmysiga staden Cusco som förr var Inkafokets huvudstad.

Avresa Skandinavien, ankomst Lima

Välkommen till Peru! Vid ankomst i Lima väntar transfer från flygplatsen med buss till hotellet i den finare stadsdelen Miraflores där ni har möjlighet att vila efter flygresan. Enligt hörsägen frågade spanjorerna vid sitt intågande i Peru, var bästa stället att anlägga en stad skulle vara. Lokalbefolkningen lär ha pekat ut den plats där Lima numera ligger, ett ökenområde där det praktiskt taget aldrig regnar. I vattnen utanför staden möts kalla och varma strömmar vilket skapar ett dis som periodvis fullkomligt omsluter staden. Närheten till havet gjorde dock Lima till en rik stad och den räknades under sin storhetstid till den vackraste staden i kolonialamerika. Lima är både bokstavligt och bildligt talat inkörsporten till övriga Peru. Här ligger landets ekonomiska och kulturella centrum och här finns stora delar av dess historia bevarad, inte minst i stadens centrum som finns med på UNESCOs lista över världskulturarv. Här finner man flera välrenommerade antropologiska och arkeologiska museer.

Lima (F)

I dag är det dags för att upptäcka staden med en stadsrundtur. Både den historiska och den mer moderna delen av staden upplevs och till de viktigaste byggnaderna och platserna hör stortorget (Plaza de Armas), stadshuset och katedralen. Vi bekantar oss också med de välbärgade bostadsområdena San Isidro och Miraflores. I Miraflores ligger Larco Mar, ett modernt shoppingcenter med fantastisk utsikt över Stilla Havet.

Lima - Paracas (F)

På morgonen efter tidig frukost har ni transfer till busstationen. Ni åker första klass buss med hög komfort till Paracas som ligger vid kusten, ca 4h söder om Lima. Ökenlandskapet längs kusten är ett av världens torraste. Den svala Humboldt-strömmen i vattnen utanför utgör en gynnsam miljö för otaliga fiskarter som i sin tur attraherar mängder av fåglar. Dessa fåglars spillning, som tack vare det torra klimatet samlas i torkade drivor, används som gödningsmedel och utgjorde under 1800-talet Perus viktigaste exportvara, så viktig att det krigades över rättigheterna till den. Eftermiddagen på egen hand att bara ta det lugnt vid poolen.

Paracas - Ica -Nazca (F)

Dagens utflykt sker med speedbåt till Ballestasöarna, eller "fattigmans Galapagos" som de ofta refereras till. Här är naturen orörd, artrik och fantastisk. Sjölejon, sjöelefanter, Humboldt-pingviner, peruanska sulor, skarvar, pelikaner och delfiner hör till de vanligare synerna. Därefter går resan vidare mot Nazca, vårt första stopp blir vid Huacachina lagunen, en oas omgiven av höga sanddyner och vars vatten tros ha helande effekter. Nästa stopp blir Maria Reiche museet. Den tyske matematikern och arkeolog dedikerad mer än 50 år av sitt liv för att studera, skydda och mäta Nazca Linjerna. Utan hennes påverkan skulle ritningarna möjligtvis ha förblivit oupptäckta i dag eller kanske till och med förstörts. Ankomst till Nazca på kvällen.

Nazca – Arequipa (F)

Idag bjuds på flygning över de mytomspunna Nazcalinjerna (ca 30min flygning). Dessa mönster är endast synliga från luften och teorierna om deras uppkomst och syfte är högst mytomspunna. Teorierna spänner sig från att de tjänat som landningsbanor för utomjordingar, till att de tillverkats av gudar, till att de tjänat som någon sorts kalender för den uråldriga Nazcacivilisationen som levde mellan 200 år före Kristus och 600 år efter Kristus. Fri tid för att strosa runt på egen hand i Nazca innan resan fortsätter med modern turistbuss mot Arequipa. Vid ankomst till Arequipa vid 23-tiden väntar transfer till ert hotell.

Arequipa (F)

Morgonen är fri för egna aktiviteter. Under eftermiddagen är det dags för stadsrundtur i Arequipa. Staden är Perus näst största och är känd som "den vita staden" eftersom stora delar av den är byggd av vit vulkanisk sten. Den mest välbesökta sevärdheten är Santa Catalina klostret innanför vars murar den spanska aristokratins döttrar levde ett inte allt för nunnelikt liv i överdåd. Klostret är som en muromgärdad kolonialstad mitt i stadens centrum, med blomstrande trädgårdar, spatiösa små torg och smala små gränder. Övernattning i Arequipa.

Arequipa - Colca Kanjon (F, M)

Tidigt på morgonen bär det av med buss genom sceniskt landskap till Colca kanjonen. Strax efter det att vi lämnat Arequipa bakom oss färdas vi genom Aguada Blanca reservatet där lamor och alpackor strövar fritt på slätterna. Efter ca 4 timmar närmar vi oss Colca med dess gröna dalar och geologiska terrasser. Efter lunch, besöker vi den lokala marknaden i pittoreska byn Chivay. Därefter fortsätter resan vidare till hotellet.

Colca Kanjonen – Puno (F)

Tidig morgon kör vi till en utsiktsplats som befinner sig mellan Maca och Cabanaconde, den djupaste delen av kanjonen. Här finner vi den berömda platsen ”Mirador Cruz del Condor”. Det är här den legendariska kondoren kan ses när den majestätiskt öppnar upp sina vingar och låter termalvindarna bära den. Vi tar farväl till Colca och fortsätter vår resa via Altiplano till Puno. Vägen är vacker och erbjuder slående vyer med vulkaner, sjöar samt lamadjuren Vicuna och Alpacka. Vi befinner oss på höga höjder, ca 4500 m över havet. Efter ca 6 timmar kommer vi fram till Puno och vårt hotell

Puno (F, L)

Idag stiftar vi närmre bekantskap med Titicacasjön, världens högst belägna sjö och upprinnelsen till den fängslande Inkakulturen. Enligt legenden var det två av solgudens barn som i form av strömmar från Titicaca rann ner mot Cusco och bringade liv till området som skulle husera Inkas stormakt. Vi färdas med båt till Uros, de flytande vassöarna. Allt är tillverkat av vass, hyddorna, båtarna och lekplatserna för de minsta. En sann unik åsyn! Vi åker vidare med båt till ön Taquile. För att nå centrum måste vi vandra uppåt, en ganska hård prövning men väl värt varje steg. Folket som bor här är kända för sin vänlighet och för sitt vackra färgglada hantverk som består av textiler. Att sticka vackra mössor eller tröjor är här ett riktigt mansgöra. Lunchen består av lokalt producerad mat. Vi vandrar ner till båten igen och tar båten tillbaka till Puno, och till vårt hotell.

Puno – Cusco (F, L)

Idag fortsätter vår resa genom historien vidare till Cusco. Längs vägen besöks ruiner och lunch serveras i byn Sucuani. Ordet Cusco betyder navel på Inkaspråket quechua och här låg Inkarikets kulturella och religiösa centrum. Här liksom på många andra ställen i världen revs de gamla byggnaderna vid spanjorernas intågande för att återuppstå som spanska kolonialbyggnader, men man behöll de gamla husgrunderna som sammanfogats med oefterhärmlig ingenjörskonst vilket innebär att stadens struktur än idag vittnar om Inkans storhet. I Cusco är man mån om att behålla de gamla traditionerna. Över 300 etniska danser utövas fortfarande och då många av dem även kräver sirliga utstyrslar erbjuder de ett färgglatt skådespel Ett Tips! Mot ett tillägg går det att byta buss mot tåg. Denna sträcka har utnämnts till en av världens top 10 bästa tågsträckor i världen. Dessa klassiska (Titicaca) eller lyxiga (Belmond) tåg går endast vissa dagar i veckan. En observationsvagn i glas längst bak i tåget ger en möjlighet till att beskåda ett fantastiskt landskap. För mer information hör med oss, och titta på följande hemsida: https://www.perurail.com

Cusco- Heliga Dalen (F, L)

Denna morgon lämnar vi Cusco och kör österut för en omfattande upptäckt av Heliga dalen. I denna tur får ni i lugn takt och med möjligheter att på vägen stanna och njuta av landskapet och de Andinska byarna. Vi besöker Pisaq som är känt för sin souvenir marknad. Prova gärna på de lokala Empanadas som bakas i traditionella ugnar. Lite tid på egen hand för att besöka marknaden har ni innan färden går vidare till Urubamba. Efter lunch kör vi till Ollantaytambo Fortress, där Solens Tempel (bildad av sex gigantiska monoliter, vars totalvikt överstiger 50 ton) och Terrace av de tio nischer står ut. Övernattning på hotell i Heliga dalen.

Heliga Dalen - Machu Picchu – Cusco (F, L)

Efter gårdagens smakprov på Inkakultur fortsätter vi i samma anda mot dess mest kända sevärdhet, den “förlorade” staden, Machu Picchu. Hit nådde spanjorerna aldrig och dess existens glömdes bort efter inkarikets fall. 1911 återupptäcktes denna myternas stad, över vilken Soltemplet tronar. Vi tar tåget från Ollantay till Aguas Caliente, byn vid foten av Machu Picchu. En kortare bussfärd väntar innan vi når entrén. Vår kunniga guide guidar oss runt bland ruinen som bär på många hemligheter. Efter den guidade turen finns utrymme för egen tid att strosa omkring. Lunch serveras i byn Aguas Caliente under eftermiddagen. Ni tar själva bussen dit vid en tidpunkt som passar er. Vid 16 tiden går tåget tillbaks till Cusco eller Poroy. Därifrån buss och transfer till Cusco. (möjlighet finns att lägga till en extra dag i Aguas Calientes, hör med oss!)

Cusco (F)

Ledig förmiddag. På eftermiddagen besöker vi de stora sevärdheterna i Cusco. Turen börjar med Sacsayhuaman, en fästning på en kulle med utsikt över staden Cusco. De största stenarna som använts i dess konstruktion är nästan 8,5 m höga och väger 360 ton, de passar så perfekt ihop att ett enda papper inte skulle inte få plats mellan två stenar. Sen åker vi vidare till Qenqo, templet tillägnat Moder Jord. På väg tillbaka till Cusco besöker vi Puka Pukakara ´Det röda fortet´ och Tambomachay. Väl tillbaka i staden Cusco besöker vi Koricancha eller Temple of the Sun, ett fint exempel på sammansmältningen av Inca och den koloniala arkitekturen. En kort promenad i staden tar oss till katedralen med sin storslaget snidade träarbeten, utsmyckade altare och många hundra dukar från den 17-talet "Cusco målarskola".Åter till ert hotell och kvällen på egen hand.

Cusco – Lima - Skandinavien (F)

Under förmiddagen transfer till flygplatsen för återresa.

Hemkomst

F = Frukost L = Lunch LL = Lunch låda M = Middag
FAKTA

- Dagliga avgångar
- Del i Internationellgrupp

VAD INGÅR I PRISET

Internationellt flyg i lägsta ekonomiklass samt flygskatter (flyg beräknat från Stockholm, andra orter mot ev. tillägg)
Utflykter, inträdesavgifter och transporter enligt program
Måltider enligt detaljerat program
Boende i vald hotellkategori, del i dubbelrum
Engelsktalande guider
Inrikesflyg samt flygskatter

VAD TILLKOMMER

Dricks och utflykter som ej nämns i programmet
Avbeställningsskydd samt reseförsäkring
Alla övriga kostnader betalas kontant på plats
Övrigt: Vid dåligt väder kan flyget över Nascalinjerna komma att ställas in. För att få flyga över Nascalinjerna krävs att man visar upp sitt pass.

Observera bestämmelser för bagage på tåget mellan Cusco/Ollantaytambo och Machu Picchu

PeruRail har bestämt att endast acceptera ett (1) handbagage/person på max 5 kg (6 kg om man vandrar Inkaleden) eller/och 157cm (längd + höjd + bredd). Detta blir effektivt från 11 februari 2008 och är ett beslut tagit för att förbättra säkerheten på tågen då nödutgångar ofta blockerats av stort bagage.
Bagage utöver detta kommer att kunna transporteras i en extra vagn till en extra kostnad på 50 USD då vår leverantör måste hämta upp bagaget i Ollantaytambo och med privat transport transportera bagaget till ert hotell i Cusco
Där finns också en möjlighet att förvara bagage i Ollantay tågstation mot en kostnad på 5 USD/väska (betalas kontant på plats) men då måste man lämna och hämta upp bagaget själv. Förvaringen har öppet mellan 07.00-19.00 varje dag.

Inca Tours rekommenderar att man endast tar med sig ett bagage på max 5 kg under vistelsen i Machu Picchu.

PRELIMINÄRA HOTELL

Lima: Mercure Ariosto
Paracas: La Hacienda Bahia Paracas
Nasca: Nasca Lines
Arequipa: Casa Andina Select
Colca: Colca Lodge
Puno: GHL Hotel Lago Titicaca
Cusco: Casa Andina Premium
Heliga dalen: Casa Andina Premium

FRÅGOR

Har du frågor om programmet?
-
Pris från 45800?
Kort dag för dag program
 1. Avresa Skandinavien, ankomst Lima
 2. Lima (F)
 3. Lima - Paracas (F)
 4. Paracas - Ica -Nazca (F)
 5. Nazca – Arequipa (F)
 6. Arequipa (F)
 7. Arequipa - Colca Kanjon (F, M)
 8. Colca Kanjonen – Puno (F)
 9. Puno (F, L)
 10. Puno – Cusco (F, L)
 11. Cusco- Heliga Dalen (F, L)
 12. Heliga Dalen - Machu Picchu – Cusco (F, L)
 13. Cusco (F)
 14. Cusco – Lima - Skandinavien (F)
 15. Hemkomst