Mexikos kulturskatter

Dagar 13
Nätter 12
REF: #581

Följ med på en resa som tar dig till svunna storhetstider och uråldriga kulturer dolda i djupaste djungel. En resa för dig som vill uppleva Mexikos kulturskatter på nära håll och då speciellt det vackra området Chiapas och Yucatanhalvön. En helt unik resa genom tid och rum med möjlighet att avsluta med sol och bad.

Skandinavien – Mexico City

Välkommen till Mexiko! Vid ankomsten väntar privat transfer till ert hotell. Mexico City av idag är landets kulturella, ekono¬miska och politiska centrum med en stadig förankring i 2000-talet men med starka rötter i sitt aztekiska förflutna. Med sitt läge på 2000 meter över havet och sin be¬folkning på närmre 22 miljoner människor är Mexico City en av världens högst belägna huvudstäder och även en av de mest befolkade. Här upplever man det bästa och det sämsta i ett, musik och trafikljud, avgaser och gröna parker, koloniala platser och skyskrapor, museer i världsklass och växande slumförorter.

Mexico City (F)

Strax efter frukost, vid 9 tiden, är det dags för en stadsrundtur i denna myllrande mångmiljon stad. Första stoppet är Zocalo, ett av de största torgen i världen. Vi besöker här Catedral Metropolitana – den största kyrkan i Latin Amerika och National Palatset, som även det ligger vid Zocalo. Vi fortsätter till en marknad med ett stort utbud av hantverk för vidare resa på den berömda Paseo De La Refoma boulevarden. Vårt sista stopp för dagen är det spännande antropologiska museet som bjuder på många spännande insikter (inträde ingår). Retur till hotellet och kvällen på egen hand.

Teotihuacan (F)

I dag färdas vi på en heldagstur till Teotihuacan eller “Gudarnas stad” som den också kallats, där kulten kring Aztekernas mest kända gudom, Quetzalcoatl grundades någonstans mellan 300-800 e Kr. Här återfinns de enorma Sol- och Månpyramiderna mellan vilka den breda vägen Dödens Aveny löper. Aztekerna hade en stark tilltro till astrologin och det sades att det var i Teotihuacan som solen, månen och universum kreerades. På vägen dit gör vi två stopp, ett vid Plaza De Las Tres Culturas, där dom tre, Aztek, Spanska och Mexkanska kulturerna möttes och ett vid Basilica De Guadalupe, en av Latinamerikas mest religiösa helgedom. Från Teotihuacan tillbaka till Mexico City och kvällen på egen hand.

Oaxaca (F)

På morgonen lämnar ni Mexico City för transfer till flygplatsen och avresa mot Oaxaca. Ankomst och transfer till hotellet. Oaxaca är beläget i en dal omgiven av Sierra Madre Del Sur och är en mix av colonial och modern stil. Staden är hemtrakten för mixtek och zapotek kulturerna. Eftermiddag och kväll på egen hand.

Oaxaca (F)

Dagen börjar med en halvdagstur till Monte Alban som är ett stort förcolumbiskt arkeologiskt utgrävningsområde och ingår i UNESCO´s världsarv beläget strax 10 km utanför Oaxaca. Området ligger på en låg bergslik upphöjning 400 meter ovanför dalen, ingenjörskonst på hög nivå med andra ord! Vi besöker palatset, Rådhuset, Observatoriet och många fler byggnadsverk. Nästa halvdagstur går till den arkeologiska platsen Mitla belägen 46 km sydöst utanför Oaxaca. Mitla var en gång i tiden en viktig tempelstad som förstördes av spanjorerna vars stenar användes till att bygga den katolska kyrkan Iglesia De San Pablo som vi besöker. På vägen tillbaka till Oaxaca gör vi ett stopp vid Arbol Deel Tule som är ett av världens största trädart. Retur till hotellet och kvällen på egen hand.

Chiapas: San Cristobal De Las Casas (F)

Transfer från hotellet till flygplatsen för flyg vidare till Tuxtla Gutierrez. Ankomst vid lunchtid. Vi beger oss direkt iväg på äventyr och det till det fantastiskt vackra Sumidero Canyon där vi åker båt i fjorden och sen avslutas utflykten med ett besök till den lilla staden Chiapa De Corzo berömd för att bl a vara den första staden i Mexico där man hittade hieroglyf skrift. Incheckning på hotellet i San Cristobal och kvällen på egen hand.

San Cristobal De Las Casas (F)

Dagen börjar med en stadsrundtur till fots. Vi besöker San Cristobals färgrika grönsaks och fruktmarknad. Därefter fortsätter vi promenaden till hantverksmarknaden, besök vid kyrkan Santo Domingo och katedralen. Dagen fortsätter därefter i buss och vi besöker samhället San Juan Chamula som är känt för sina traditioner och festiviteter. Därefter kör vi vidare till Zinacantan, ännu ett tzotzil-samhälle som blandar den katolska tron med ursprungstron där andeväsen och krafter har sin källa. Tidig kväll är vi tillbaks i San Cristobal. Kvällen på egen hand.

Palenque (F)

Genom slingriga vägar tar vi oss över bergen mot Palenque. Utsikten som vi kan beskåda är helt fantastisk. I Agua Azul möts vi av undersköna vattenfall uppemot 500fall finns i parken. Några av dem med kristallklart vatten och badbara vissa delar av året (ej under regnperiod jun-sep). Vidare åker vi till utgrävningsom­rådet i Palenque där mayaindianerna ca 400 år före Kristus grundade sin imponerande tempelstad mitt i den fuktiga regnskogen. Här besöker ni den 20 meter höga pyramiden Inskriptionens tempel där man så sent som 1948 upptäckte en hemlig och väl förseglad gång i vars slut dolde sig en gravkammare. Upptäck­ten förändrade mycket av det man trodde sig veta om Mayakulturen. Palenque lämnar ingen oberörd och den i Mexiko så vanligt förekommande företeelsen att myt och verklighet vävs samman känns här som mest påtaglig. Under tidiga kvällen checkar vi in på vårt hotell.

Yucatan: Merida (F)

Efter frukost åker vi till flygplatsen i Villahermosa för vidare flyg till staden Merida som är en vacker gammal kolonialstad. Stadens katedral är en av dess största sevärdheter och en av de äldsta på kontinenten. Den anlades på samma plats, och med samma byggstenar, som där Mayakul¬turen haft sitt religiösa centrum i staden T’Ho. Ankomsttransfer till ert hotel och eftermiddagen fri för egna aktiviteter. Kvällen på egen hand.

Uxmal (F, L)

Heldagsutflykt med buss till Uxmal, en av Mayakulturens kanske mest betydelsefulla städer. Som mest bodde här 25 000 människor, vilket innebär att detta var Yucatanhalvöns största Mayastad. Dess namn betyder “byggd 3 gånger”, vilket syftar till Mayaindianernas vana att bygga tempel ovanpå befintliga sådana. Uxmals största, Trollkarlens tempel byggdes faktiskt i hela fem omgångar. Härifrån hedrades regnguden Chac med mänskliga offer. Vi fortsätter vår färd till Kabah med sitt berömda maskpalats. Tillbaka till hotellet och kvällen på egen hand.

Chichen Itza (F, L)

Denna dag bjuder på en verkligen unik upplevelse, nämligen Chichen Itza, Mayakulturens mest storar¬tade tempelstad. Staden byggdes någon gång mellan 430 - 850 efter Kristus och erövrades av Toltekerna på 900-talet. På 1200-talet övergavs staden och djungeln tog över. När restaureringarna tog vid i början på 1900-talet var staden helt övervuxen. Här besöker ni bland annat Krigarens och Jaguarens tempel i vilka unga flickor offrades till krigsguden Chac Mools ära. Besöket är en mäktig upplevelse. Transport vidare mot Cancun där själva rundresan avslutas. Övernattning här eller så kombinerar ni med några av våra tilläggspaket.

Avresa Cancun

Transfer till flygplatsen

Ankomst Skandinavien

(F) = Frukost (L) = Lunch (M)

FAKTA

• Internationell grupp
• Min 2 deltagare
• Engelsk/spanskspråkiga guider

VAD INGÅR I PRISET

• Måltider enligt detaljerat program
• Boende del i dubbelrum
• Engelsk/spansktalande guider
• Inrikesflyg samt flygskatter
• Utflykter enligt program

VAD TILLKOMMER

• Internationellt flyg samt flygskatter
• Dricks och utflykter som ej nämns i programmet
• Avbeställningsskydd samt reseförsäkring

TILLÄGGSPAKET FÖR SOL OCH BAD INKL SAMTLIGA TRANSFERS:
Riviera Maya-Playa del Carmen
Mahekal Beach Resort:
3 nätter i delat dubbelrum med Halvpension,
Pris/person från: 5.290:-, extra natt: 1.395:- per person och natt.
www.mahekalbeachresort.com

Riviera Maya-Playacar
Sandos PlayaCar Beach och Spa resort
3 nätter i delat dubbelrum med All inclusive koncept.
Pris/person från: 3.990:-, extra natt: 950:- per person och natt.
http://www.sandos.com/en/playa-del-carmen-hotel-sandos-playacar-beach-spa-resort.html

För dig som söker något mindre exploaterat med det där lilla extra så rekommenderas Isla Mujeres.
En charmig ö med pittoreska omgivningar strax utanför Mexikos kust.

PRELIMINÄRA HOTELL

Mexico City:
Oaxaca: Hotel Casa Conzatti www.casaconzatti.com.mx
San Cristobal: Hotel Mansion del Valle www.mansiondelvalle.com/home/
Palenque: Cuidad Real Palenque www.ciudadreal.com
Merida: Gran Real Yucatan www.granrealyucatan.com
Canun: Hotel Courtyard Marriott Canun
www.marriott.com/hotels/travel/cuncy-courtyard-cancun-airport/

-
Pris från 34900 ?
Kort dag för dag program
 1. Skandinavien – Mexico City
 2. Mexico City (F)
 3. Teotihuacan (F)
 4. Oaxaca (F)
 5. Oaxaca (F)
 6. Chiapas: San Cristobal De Las Casas (F)
 7. San Cristobal De Las Casas (F)
 8. Palenque (F)
 9. Yucatan: Merida (F)
 10. Uxmal (F, L)
 11. Chichen Itza (F, L)
 12. Avresa Cancun
 13. Ankomst Skandinavien