Inkaleden

Dag 1 Cusco – Piskakucho (Km. 82) – Wayllabama (L, M) 
Strax efter kl. 06.00 avgår transfern från hotellet till tågstationen där en underbar tågresa genom den heliga dalen, Urubamba, till staden Ollantay väntar.I Ollontay stannar vi i ca 45 min för att möta upp våra hjältar i fält – våra bärare. Under tiden vi väntar hinner vi med en kortare vistelse i området och sedan bär det av till baslägret KM82.
Vår första sträcka tar oss genom ett gammalt Inkalandskap där vi avnjuter av vår lunch i det gröna. Vi tar oss förbi det arkeologiska fyndet Llactapata där vi gör en kortare stigning till Wayllambamba, den sista bebodda byn längs leden. Här slår vi läger.

Första dagen går vi 12 km över ett tidsspann om 5-6 timmar. Högsta höjd är 3000 möh vilket också är höjden vi campar på.

Dag 2 Wayllambamba – Warmiwañusca – Payaymayo (F, L, M)
Dag 2 har tidig start. Vi vandrar längs Huayllabambadalen tills vi befinner oss ovanför trädgränsen, på Inkaledens höga Andinska toppar. Vi passerar Inkaledens allra högsta pass denna dag, Warmiwañusca, på 4200 m. Detta pass kallas även ”Dead Womans Pass” eftersom terrängen liknar en kvinnokropp liggandes på rygg. Inkaleden löper över kvinnans mage och de två snöklädda topparna är hennes bröst.

Efter att ha hämtat andan på 4200 meters höjd fortsätter vi vandringen ett tag till; andra dagens prövningar är inte över för vi ska ta oss över ännu ett pass. Dagen avslutas i Pacaymayodalen där vi sedan övernattar.

Andra dagens vandring är 11 km lång och tar 6-7 timmar. Högsta höjd är 4200 möh och vi campar på 3500 meters höjd.

Dag 3 Pacaymayo – Runkurakay – Wiñay Wayna (F, L, M) 
Även dag 3 innebär tidig frukost innan vår vandring längs Inkaleden fortsätter. Idag passerar vi Inkaruinen Runkuracay som tros ha varit en utsikts- och övernattningsplats för Inkans budbärare som var kända för att snabbt sprida information över hela Inkariket.

Vi tar oss dessutom en närmare titt på ruinen Sayacmarca – Den oåtkomliga staden – som likt en hängväxt ser ut att vara fastkilad i berget. Denna ruin härstammar från tiden innan Inkariket men när Inkan tog kontroll valde man att utnyttja det strategiska läget samt – givetvis – bygga ut. Här finns imponerande vattenkanaler som leder till stora badkar innan de försvinner vidare ut i regnskogen.

Inkaleden vi följer går sedan vidare in i molnregnskogen med dess berömda grönska och stora utbud av orkidéer och bromelier.

Vandringens sista campingnatt spenderas vid Intipata, strax efter ruinerna Winya Wayna som på indianspråket Quechua betyder förevigt ung.

Tredje dagens vandring är 16 km lån och vandras på cirka 8 timmar. Högsta höjd 3900 möh och vi campar på 2650 meters höjd.

Dag 4 Wiñay Wayna – Machu Picchu – Cusco (F)
Dag 4 är vandringens sista dag, det är D-Day – dagen då vi äntligen kommer fram till Machu Picchu. Härifrån finns det knappt längre någon led att tala om, utan trappor att bestiga. Vid varje krök hoppas man vara framme och till sist, när man är nära att ge upp hoppet, så är man plötsligt framme vid Intipunku – Solporten – som tar oss in i Machu Picchus hemligheter; man ser faktiskt inte staden alls förrän man tar sig genom denna port. Vi fullföljer vår Inkaledsvandring nedför den stenbelagda leden, förbi småruiner och in i stadens hjärta. Vi spenderar resten av dagen i Machu Picchus fantastiska miljö och vår guide visar oss runt i staden och avslöjar några av Machu Picchus många fängslande hemligheter.

Dag 4 vandrar vi bara 4 km på ungefär 2 timmar. Högsta höjd är 2700 möh.

På eftermiddagen lämnar vi Machu Picchu bakom oss och vandrar ner till staden Aguas Calientes för att ta tåget tillbaka till Cusco med kroppen full av sinnesintryck och minnen som kommer att bestå hela livet ut. Tåget, som är i Vistadome klass (bättre medelklass), tar oss till staden Poroy nära Cusco. Här byter vi till buss den sista biten. Transfer tar oss sedab till hotellet.

På eftermiddagen vandrar vi ner till staden Aguas Calientes för att ta tåget tillbaks till Cusco och med minnen som består hela livet ut lämnar vi Machu Picchu bakom oss. Tåget, som är i Vistadome klass (dvs bättre medelklass) tar oss till staden Poroy nära Cusco. Här byter vi buss den sista biten. Transfer till hotellet.

F = Frukost L = Lunch M = Middag

FAKTA
– Min 1 deltagare, max 12
– Resan förutsätter att ni befinner er i Cusco minst  2nätter innan turen börjar
– Del i av Internationell grupp

Övernattning: Tält

Avresa: 
Avgångar varje dag. (Förutom i februari då Inkaleden är helt stängd)

Pris per person : 12 900 kr – min 2 personer

VAD INGÅR I PRISET?
• Nationalparksavgifter, inträdesavgifter och transporter enligt program
• Måltider enligt detaljerat program
• Engelsktalande guider
• Kockar
• Rymliga tält med liggunderlag
• Komplett camping utrustning som stolar, bord, tallrikar, bestick mm
• Syrgastub
• Första hjälpen förband
• Tåg från Aguas Calientes till Cusco i Expedition klass

VAD TILLKOMMER?
• Dricks
• Egen sovsäck (kan hyras i Cusco för ca 5 usd per natt)
• Avbeställningsskydd samt reseförsäkring
• Bärare som tar max 6 kg av ditt bagage.

Alla övriga kostnader betalas kontant på plats

Obs nya bestämmelser för bagage på tåget mellan Cusco/Ollantaytambo och Machu Picchu

PeruRail har bestämt att endast acceptera ett (1) handbagage/person på max 10 kg (5 kg om man inte vandrar Inkaleden). Detta blir effektivt från 11 februari 2008 och är ett beslut tagit för att förbättra säkerheten på tågen då nödutgångar ofta blockerats av stort bagage.

Bagage utöver detta kommer att kunna transporteras i en extra vagn till en extra kostnad på 50 USD då vår leverantör måste hämta upp bagaget i Ollantaytambo och med privat transport transportera bagaget till ert hotell i Cusco.

Där finns också en möjlighet att förvara bagage i Ollantay tågstation mot en kostnad på 5 USD/väska (betalas kontant på plats) men då måste man lämna och hämta upp bagaget själv. Förvaringen har öppet mellan 07.00-19.00 varje dag.

Inca Tours rekommenderar att man endast tar med sig ett bagage på max 10 kg under vandringen.