Norra Peru – Chachapoyas & Kuelap

Tilläggresa
Dagar8
Nätter7
REF: #2208

I norra delen av Peru, där Anderna möter Amazonas, finner vi “Molnfolkets land”. Här samsas fascinerande fornlämningar från den mytomspunna Chachapoya-kulturen med en vild, dramatisk och variationsrik natur. Denna resa riktar sig till dem som vill ta sig bortanför de typiska turiststråken och utforska en relativt oexploaterad landsände, som utlovar storslagna natur- och kulturupplevelser liksom tillfälle att insupa det lokala folklivet.

Ankomst till Lima (-)

Välkomna till Peru! Vid ankomst i Lima möts ni upp av vår lokala representant och ni får transfer in till staden och ert hotell. Efter att ni har checkat in står återstoden av dagen till fritt förfogande.

Lima till El Tingo, via Jaen (F, M)

På morgonen blir ni upphämtade på hotellet och får transfer till flygplatsen, varpå ni flyger vidare till staden Jaen, belägen i norra Peru, där Anderna möter Amazonas. Efter att ha landat möts ni upp av er privata chaufför och ni påbörjar er resa vidare mot den lilla orten El Tingo. Bilfärden tar ca 5 timmar och bjuder på dramatiska vyer, då ni reser genom andiska dalgångar och över floden Maranon. I närheten av El Tingo finner ni Casa Hacienda Milpuj, som drivs i enlighet med ekologiska principer av lokalborna Lola och hennes son Perico. Boendet är enkelt men hemtrevligt, och de vackra omgivningarna inbjuder till stillhet och avkoppling. När ni har gjort er hemmastadda blir ni serverade en hemlagad middag.

Revash-gravarna & Leymebamba (F, L, M)

Efter frukost får ni transfer till orten San Bartolo, varifrån ni gör en timmes vandring till gravplatsen Revash, vilket är en fascinerande fornlämning efter Chachapoyas-kulturen. Dessa husliknande byggnader är inklämda i klippväggen och i gravarna däri fann arkeologerna ett flertal mycket välbevarade mumier. Det är dock inte enbart ruinerna som imponerar med denna plats, utan vyerna över den kringliggande dalgången är minst lika hänförande. Ni vandrar tillbaka till San Bartolo för att sedan åka vidare till Leymebamba. Här gör ni ett besök till det spännande arkeologiska museet Malqui, vars utställning stoltserar med över 200 mumier samt en mängd välbevarade föremål och rekonstruktioner. På eftermiddagen återvänder ni till El Tingo och avrundar dagen med middag.

El Tingo till Chachapoyas, via Kuelap (F, L)

Dagen inleds med en transfer till Nuevo Tingo, varifrån ni tar en kort busstur till dalstationen för linbanan* som leder upp till en av Perus viktigaste kulturskatter – Kuelap. Från toppstationen vandrar ni ca 2 km till det magnifika citadellet, majestätiskt beläget högst upp på en bergstopp, omgärdat av Andernas böljande landskap. Befästningen är ett välbevarat exempel på Chachapoya-kulturens häpnadsväckande byggnadskonst och runtom komplexet finns en mängd utsökta och fantasieggande fresker. Efter en grundlig guidad rundtur återvänder ni till dalens botten, där ni avnjuter en välförtjänt lunch, innan ni fortsätter till regionhuvudstaden Chachapoyas. Ni checkar in på ert hotell och kvällen är sedan fri för egna påhitt. * OBS! Linbanan är stängd för underhåll på måndagar.

Chachapoyas (F, L)

Under förmiddagen gör ni ett besök till Karajia, vilket har använts som gravplats för några av Chachopoya-kulturens mest prominenta personligheter. Ni reser till orten Cruzpata och därifrån vandrar ni brant nedåt i ca 2 km, tills ni slutligen får syn på sex människoliknande skepnader högt uppe på klippväggen. Var och en av dessa är en 2,5 m hög sarkofag, tillverkade av bambu och lera. Väl tillbaka i Chachapoyas intar ni lunch på en lokal restaurang, varpå ni återigen beger ut ur staden, till den lilla byn Huancas. Här bjuds ni på spektakulära vyer över det dramatiska landskapet samt en kurs i traditionellt krukmakeri – något som byn är vida känd för. Därefter gör ni en timmes vandring till utsiktspunkten som blickar ut över den 930 m djupa Sonche-ravinen. Sen eftermiddag återvänder ni till Chachapoyas och ert hotell.

Chachapoyas till Cocachimba (F, L)

Ni lämnar regionhuvudstaden och reser vidare till orten Cocachimba. Härifrån gör ni en 5-timmars vandring längs enkla djungelstigar och utmed vägen har ni chans stöta på några av skogens invånare, så som olika arter av kolibrier samt flertalet sorter av exotiska blommor. Vandringens mål är det mäktiga Gocta-fallet, som har en fallhöjd på 771 m. Förutom att beundra naturens storhet finns här även möjlighet till ett (mycket!) svalkande dopp i vattnet nedanför fallet. Ni vandrar sedan tillbaka till Cocachimba, där ni checkar in på er lodge, vars samtliga rum har utsikt mot Gocta-fallet. Återstoden av dagen står till fritt förfogande.

Cocachimba till Lima, via Jaen (F)

Idag har det blivit dags att ta farväl av denna vackra och säregna del av Peru. Ni checkar ut och åker till flygplatsen i Jaen, varpå ni flyger tillbaka till Lima. Vid ankomst får ni transfer in till staden och ert hotell.

Hemresa (F)

Vid lämplig tidpunkt blir ni upphämtade på hotellet och får transfer till flygplatsen, varpå ni påbörjar er flygresa hemåt eller vidare till nästa destination.
FAKTA

• Privata transfers i samband med ankomst och avresa samt utflykter enligt program
• Engelsktalande lokalguide
• Priset baseras på minimum 2 personer, del i dubbelrum
• Dagliga avgångar

VAD INGÅR I PRISET

• Inrikesflyg i lägsta möjliga bokningsklass inkl. skatter
• Övernattning på hotell enligt program och ovan specifikation, del i dubbelrum
• Måltider enligt program: F = frukost, L = lunch, M = middag
• Transporter, utfärder och aktiviteter enligt program
• Inträden och avgifter till inkluderade besöksmål enligt program
• Engelsktalande lokalguide

VAD TILLKOMMER

• Internationellt flyg till Peru
• Personliga utgifter och dricks
• Transporter, utfärder, aktiviteter och måltider utöver de som nämns i programmet
• Dryck till inkluderade måltider
• Eventuellt tillägg för boende i enkelrum
• Avbeställningsskydd och reseförsäkring

PRELIMINÄRA HOTELL

• Lima: Arawi ****
• El Tingo: Casa Hacienda Milpuj (homestay)
• Chachapoyas: La Xalca Hotel ***
• Cocachimba: Gocta Andes Lodge ***

FRÅGOR

Har du frågor om programmet?
-
Pris från 25900?
Kort dag för dag program
  1. Ankomst till Lima (-)
  2. Lima till El Tingo, via Jaen (F, M)
  3. Revash-gravarna & Leymebamba (F, L, M)
  4. El Tingo till Chachapoyas, via Kuelap (F, L)
  5. Chachapoyas (F, L)
  6. Chachapoyas till Cocachimba (F, L)
  7. Cocachimba till Lima, via Jaen (F)
  8. Hemresa (F)