Tåg genom Ecuador

Dagar4
Nätter3
REF: #550

TILLÄGGSRESA

Res med ett antikt tåg genom Ecuadors vackra inland och njut av den bedårande utsikten över vulkaner, gröna berg och oändliga betesmarker. Detta är en av de mest genuina resorna du kan göra i Ecuador. Färden tar dig i sakta mak från huvudstaden Quito uppe bland bergen, genom det bördiga inlandet ner till hamnstaden Guayaquil. För de som vill göra resan åt andra hållet så går det också bra. På vägen stannar vi till vid anrika järnvägsstationer där vi njuter av traditionella dansuppvisningar och god mat. Vi ser förstås många djur på vägen, har vi tur kanske vi till och med får syn på den mäktiga andinska kondoren!

Tisdag Quito – Cotopaxi nationalpark – Lasso (L, M)

Turen avgår från Chimbacalle tågstation kl 8 på morgonen. Vi färdas i ett nästan 100 år gammalt tåg som drivs av diesel- och ånglok om vartannat. Vi färdas mot station Cotopaxi, nära Cotopaxi nationalpark, varifrån vi fortsätter med buss in mot parken. Vi tar en promenerad runt Limpiopungo, en glaciärsjö vid foten av vulkanen. Här är vi helt omgivna av det storslagna andinska landskapet med den mäktiga Cotopaxi med sina 5897 meter över havet. I parken finns en uppsjö av olika djur- och fågelarter, bland annat andinsk mås, vitsvansat rådjur, andinsk varg och inte minst den mäktiga kondoren. Resan fortsätter mot haciendan (gården) San Agustin de Callo där vi intar en god lunch samtidigt som vi avnjuter en traditionell dansuppvisning. Innan den spanska kolonialtiden var gården ett Inkatempel vilket än idag kan ses på detaljerna i husgrunden. Efter att vi utforskat gården fortsätter vi med tåget till Lasso-stationen där vi får ännu en dansuppvisning innan vi fortsätter med buss till hotellet. Övernattning på någon av de traditionella haciendorna La Ciénega, Hato Verde eller Hotel Rumipamba de las Rosas beroende på tillgänglighet.

Onsdag Latacunga – Ambato – Riobamba (F, L, M)

Efter frukost tar vi oss till station Latacunga för att fortsätta vår färd söderut. Vårt nästa stopp är en rosfarm där vi får lära oss om konsten att odla och binda rosor. Faktum är att Ecuador är världskänt för sina vackra rosor. Vi fortsätter sedan mot Ambato där vi intar lunch på Roka Plaza Hotel, ett ombyggt gammalt kolonialhus. Om vädret tillåter kan vi härifrån se vulkanen Tungurahua´s mäktiga rökpelare. Efter lunch fortsätter vi via Cevallos-stationen mot Urbina som faktiskt är Ecuadors högst belägna tågstation, belägen 3609 meter över havet. Här ska vi stifta bekantskap med en mycket speciell person, nämligen Baltazar Ushca, Chimborazos siste issamlare, som livnär sig på att hugga ut isblock från berget och sälja det på marknaden. Isen används sedan som kylbevarare till olika temperaturkänsliga livsmedel. Efter detta besök fortsätter vi till station Riobamba varifrån vi tar en buss till hotellet där vi avnjuter en god middag. (Inkvartering på antingen Abraspungo eller La Andaluza beroende på tillgänglighet)

Torsdag Riobamba – Guamote – Huigra

På morgonen återvänder vi till stationen för att fortsätta vår färd, denna gång med ett nästan 100 år gammalt ånglok. Vi stannar till vid Colta där vi besöker den vackra Balbanerakyrkan som är en av Ecuadors äldsta kyrkor och därigenom ett av de första tecknen på landets kristna historia. Väl tillbaka på tåget fortsätter vi till Guamote där vi besöker den traditionella marknaden dit lokalbor från byarna i närheten kommer för att handla med mat, djur och grönsaker. Lunch intas på stationen. På eftermiddagen fortsätter vi färden till Alausí, innan vi påbörjar nedfärden mot den ökända ”Djävulens näsa”. Vi sicksackar oss sakta nedför berget och nedstiger 200 meter på bara tre kilometer. Vi stannar till en stund och insuper den fantastiska vyn över berget och detta magnifika byggnadsverk som faktiskt kallats ”världens mest komplicerade tågsträcka.” Vi fortsätter sedan till Huigra, en liten by belägen mellan Anderna och låglandet innan vi avslutar med middag och inkvartering vid Eterna Primavera Lodge Hotel.

Fredag Huigra – Bucay – Guayaquil

Efter frukost tuffar vi vidare längs den dramatiska flodbanken Chanchan till stationen i Bucay. På vägen noterar vi den markanta förvandlingen från Andernas högland till det tropiska låglandet. Väl framme i Bucay tar vi bussen till El Limonar för att besöka Shuar-folkets by. Shuarfolket flyttade till kustområdet från Amazonas för cirka 70 år sedan och delar idag med sig till oss av sina traditioner i form av en dansuppvisning. Vi får även smaka på deras mat och se deras välgjorda hantverk. Vi fortsätter sedan med buss till Hacienda San Rafael där vi äter lunch samt besöker en kakaoplantage där vi får lära oss lite mer om denna för Sydamerika så viktiga gröda. Vi fortsätter sedan vår resa genom bananodlingar och risfält. Efter ett kort stopp i Yaguachi-stationen där vi byter till ånglok, anländer vi till vår slutstation Durán i Guayaquil. Vid ankomst väntar bussen som ska ta oss till vårt hotell. (Inkvartering på Hilton Colón, Oro Verde, Hampton Inn, Wyndham, Gran Hotel Guayaquil eller Sonesta). F = Frukost L = Lunch M = Middag
FAKTA

Quito – Guayaquil: utvalda avgångar på tisdagar
Guayaquil – Quito: utvalda avgångar på lördagar

Del i internationell grupp
Inga privata transporter om det inte nämns i programmet
Engelsktalande guide

VAD INGÅR I PRISET

Måltider enligt detaljerat program
Engelsktalande guider

VAD TILLKOMMER

Dricks
Avbeställningsskydd samt reseförsäkring
Alla övriga kostnader betalas kontant på plats
Enkelrumstillägg 1050 kr

ATT TA MED SIG
Varma kläder så som jacka, fleece och tjocktröja
Bekväma skor
Solskyddsfaktor
Hatt eller keps som skyddar mot solen, regnet eller kyla
Insektsspray

PRELIMINÄRA HOTELL

Lasso: Hacienda La Ciénega (första klass) www.haciendalacienega.com
Lasso: Hacienda Hato Verde (första klass) www.haciendahatoverde.com
Lasso: Hotel Rumipamba de las Rosas (turistklass) www.rumipamba.com
Riobamba: Hacienda Abraspungo (turistklass)www.haciendaabraspungo.com
Riobamba: Hostería Andaluza (turistklass) www.hosteriaandaluza.com

Huigra: Hostería Eterna Primaver (turistklass)www.hosteriaeternaprimavera.com

Guayaquil: Hilton Colón
Guayaquil: Hotel Oro Verde www.oroverdeguayaquil.com/en
Guayaquil: Hampton Inn
Guayaquil: Hotel Wyndham
Guayaquil: Gran Hotel Guayaquil
www.grandhotelguayaquil.com

FRÅGOR

Har du frågor om programmet?
-
Pris från 14500?
Kort dag för dag program
  1. Tisdag Quito – Cotopaxi nationalpark – Lasso (L, M)
  2. Onsdag Latacunga – Ambato – Riobamba (F, L, M)
  3. Torsdag Riobamba – Guamote – Huigra
  4. Fredag Huigra – Bucay – Guayaquil