Bolivia Rundresa

Dagar 15
Nätter 14
REF: #109

En komplett rundresa i Bolivia där vi upplever landets allra bästa sevärdheter. Vi börjar i det tropiska Santa Cruz och fortsätter upp över Altiplano med sina karga städer och levande indiankultur. Vi besöker även den mytomspunna Titicacasjön med sina magiska öar innan vi avslutar i världens högst belägna huvudstad La Paz.

Skandinavien

Avresa Skandinavien.

Santa Cruz

Välkommen till Bolivia. Staden Santa Cruz ligger i det tropiska låglandet med mycket charm och koloniala traditioner. Transfer till hotellet och resten av dagen på egen hand.

Santa Cruz-Sucre (F)

Transfer till flygplatsen för vidare flyg till staden Sucre, Bolivias andra huvudstad och säte för dess riksdag. Vi gör en halvdagsutflykt till de gamla stadsdelarna där vi bland annat besöker den vackra katedralen samt ett textilmuseum. Vi besöker även det historiskt viktiga Casa de la Libertad där Simón Bolívar, centralfigur i de andinska ländernas kamp för frigörelse, skrev under Bolivias självständighetsdeklaration.

Tarabuco marknaden (F, L)

Efter frukost är det dags att besöka en av Andernas mest autentiska hantverksmarknader. Här samlas indianer från de omkringliggande byarna för att handla med textilier och hantverk. Tygerna och vävnaderna hör till några av Sydamerikas bästa. Retur till Sucre på eftermiddagen.

Sucre-Potosi (F)

Med busstransport åker vi vidare till silvergruvstaden Potosi. Potosi grundades av spanjorerna och var på 1700-talet västra halvklotets rikaste stad på grund av sina mineraler. I gruvan arbetade fattiga indianer och sedermera afrikanska slavar. När silvret sinade tog tennet vid och idag är Potosi ett monument över dess forna rikedomar och över den latinamerikanska kolonialhistorien. 1987 förklarades staden ett kulturellt världsarv av UNESCO. Efter ankomst och incheckning gör vi en stadsrundtur genom stadens viktigaste punkter: katedralen, San Francisco-kyrkan med intressanta sniderier på fasaden, Santa Teresa kyrka och kloster, Mynthuset med fantasktisk arkitektur och konsverk.

Potosi (F)

Efter frukost besöker vi Cerro Rico, gruvan där många av stadens invånare arbetar. Vi börjar turen med att besöka gruvarbetarnas marknad där arbetarna köper dynamit, kokablad och sprit. Här köper vi lite kokablad och cigaretter för att ge som present åt gruvarbetarna. Vi besöker sedan gruvan där vi får bekanta oss med de hårda arbetsförhållandena och ofta mycket farliga miljö som gruvarbetarna lever under.

Potosi – Uyuni (F)

Ledig förmiddag. På eftermiddagen går resan vidare mot Uyuni med buss, ca 4 timmar. Ankomst till Uyuni och incheckning på hotellet.

Uyuni (F,L,M)

På morgonen åker vi ut till Salar de Uyuni, världens största saltfält med en yta ungefär lika stor som Skåne. Vi börjar med att bekanta oss med den lokala saltframställningen i vilken man utvinner cirka 25 000 ton salt varje år. Vi stannar sedan till vid Isla del Pescado (Incahuasi), en ö mitt i saltöknen där vi beskådar de enorma kaktusarna och den karga naturen. Från ön har vi ett 360 graders panorama över saltöknen. Vi fortsätter vidare till Galax-grottan där vi kommer att se förstenade alger vilket bekräftar att öknen en dag varit havsbotten. Intill ligger Chullpas (mumie) muséet innan vi återvänder till vår hostel.

Laguna Colorada (F,LL,M)

Vi beger oss till Siloli-öknen strax söder om Potosí. Denna öken sägs vara en av världens mest sterila på grund av den låga nederbörden i området. Vi besöker Honda- och Charkotalagunerna som också dom har en väldigt karakteristisk röd nyans. Här kommer vi ha möjlighet att se flamingos på mycket nära håll. Vi övernattar på Hostel Huallajara.

Siloli-öknen-Uyuni-La Paz (F, LL)

Vi börjar dagen med ett besök vid Laguna Colorada, en rödfärgad lagun där tre olika typer av flamingos häckar. Vi fortsätter sedan till ett område fullt av vulkankratrar och sprutande gejsrar. Kaskaderna når ibland så högt som 100 meter över marken! Vi fortsätter sedan till saltfältet Chalviri och den gröna lagunen vars yta påminner om en gigantisk smaragd. Härifrån har vi en fantastisk vy över flertalet höga vulkaner i fjärran. Tillbaka till Uyuni sen kväll för att åka vidare med flyg till La Paz. Ankomst till La Paz, en av världens högst belägna huvudstäder, 3 650 meter över havet. Staden breder ut sig i en mäktig dalgång som skyddar mot det hårda klimatet och omges av snöklädda bergstoppar där Illimani, urfadersberget, tyst tronar över staden. Ankomst till hotellet.

La Paz

Förmiddagen ledig för att aklimatisera sig till den höga höjden. På eftermiddagen åker vi på en stadstur där vi bland annat besöker den märkliga häxmarknaden där indiankvinnor säljer lyckoamuletter, rökelse och traditionell indiansk örtmedicin. En av de märkligaste föremålen till försäljning torde vara de torkade lamafostren som sägs bringa lycka och välgång om man placerar dem under grunden på sitt hus. Vi besöker även den så kallade Måndalen i stadens södra delar, där vi gör en promenad bland stenformationer som ser ut att vara från en annan planet.

La Paz –Titicaca sjön (F,L,M)

En ca 3 - 4 timmars transfer tar oss till hamnstaden Cobacabana vid stranden av den mytomspunna Titicacasjön. Faktum är att det är denna ort som givit sitt namn till den berömda Cobacabana-stranden i Rio de Janeiro. Titicacasjön ligger på 3 800 m.ö.h och är världens högsta navigerbara sjö och även upprinnelsen till den fängslande Inkakulturen. Enligt legenden var det här som solgudens barn Manco Capac och Mama Ocllo steg upp ur vågorna. Vi stiger ombord på båten som tar oss över till Solön (Isla del Sol). Här finner man betydelsefulla ruiner från både Inkatiden och tidigare kulturer. Vi besöker sedan den heliga fontänen, vars vatten sägs bringa evig ungdom och lycka. Lunchen serveras på typisk restaurang, strategiskt belägen direkt vid Titicacasjön med en bedårande utsikt över de snöklädda bergen. Efter cirka en timmes vandring på mellan 3810 och 4000 meter ö.h återvänder vi till Copacabana för middag och övernattning.

Cobacabana –La Paz (F, L)

Morgonen ledig för tid att njuta av tystnaden och de vackra omgivningarna. Vi checkar ut från hotellet och gör an stadsrundtur i Copacabana där vi bland annat besöker vi "Black Virgin", den berömda statyn som finns att beskåda i stadens katedral och som enligt den lokala tron kan utföra mirakel. Efter lunch återvänder vi till La Paz.

La Paz (F)

Tid att på egen hand avsluta resan med shopping möjligheter om så önskas. Transfer i god tid till flygplatsen för resa hemåt igen.

Skandinavien

Hemkomst

FAKTA

- Dagliga avgångar
- Minimum 2 deltagare

VAD INGÅR I PRISET

• Utflykter och transporter enligt program
• Måltider enligt detaljerat program
• Boende i vald hotellkategori, del i dubbelrum/lodge
• Engelsktalande guider
• Inrikesflyg samt flygskatter

VAD TILLKOMMER

• Internationellt flyg samt flygskatter•
• Dricks och utflykter som ej nämns i programmet
• Avbeställningsskydd samt reseförsäkring
• Alla övriga kostnader betalas kontant på plats

Viktig information kring resan:
Till lodgen på Solön får endast ett mindre bagage medtagas. Vår leverantör förvarar och ansvarar för det större bagaget på annan plats på ön.
Marknaden i Tarabuco är öppen endast på söndagar.
Museér i Bolivia är ofta stängda på måndagar.
Regnsäsongen för Uyuni/Saltöken varar mellan december och mars. I denna period kan utflykter komma att ställas in och ändras utanför vår kontroll.

PRELIMINÄRA HOTELL

Santa Cruz: Las Palmas https://www.hotellaspalmas.com.bo
Sucre: De Su Merced https://www.desumerced.com/
Potosi: Patrimonio http://www.hostalpatrimonio.com/
Uyuni: Los Girasoles
Saltöknen: Basic Hostel San Juan och Basic Hostel Huallajara
La Paz: El Rey Palace
Titicaca: Gloria Copacabana http://www.hotelgloria.com.bo/copacabana.php

Reseberättelser

Hej ! Vår tripp till Bolivia var helt fantastisk och allt funkade perfekt. Våra guider och chaufförer var toppen och gjorde allt för oss kändes det som. Jag mådde lite dåligt av den höga höjden men det fixade sej snart med piller och syrgas på hotellet i La Paz. Höjdpunkten på resan var för mej Che …

Hälsningar Anita / Leif Emmaboda Program: Bolivia, skräddarsytt program
Pris från 37900 ?
Kort dag för dag program
 1. Skandinavien
 2. Santa Cruz
 3. Santa Cruz-Sucre (F)
 4. Tarabuco marknaden (F, L)
 5. Sucre-Potosi (F)
 6. Potosi (F)
 7. Potosi – Uyuni (F)
 8. Uyuni (F,L,M)
 9. Laguna Colorada (F,LL,M)
 10. Siloli-öknen-Uyuni-La Paz (F, LL)
 11. La Paz
 12. La Paz –Titicaca sjön (F,L,M)
 13. Cobacabana –La Paz (F, L)
 14. La Paz (F)
 15. Skandinavien