Peru & Bolivia

Dagar 16
Nätter 15
REF: #661

Kombinera två fantastiska länder i en och samma resa. Vi inleder med ett besök till Inkarikets gamla huvudstad Cusco och Machu Picchu. Machu Picchu räknas idag som ett av de sju nya underverken och är en sannerligen magisk plats. Resan fortsätter mot Titicacasjön och de flytande vassöarna samt den vackra Solön med sin bedårande utsikt över de snöklädda Anderna. Vidare tar vi oss till den gigantiska saltöknen i landets sterila men vackra södra del, där rosa flamingos kontrasterar mot det till synes evigt vita. Vi avslutar i den sprudlande huvudstaden La Paz med besök till bland annat häxmarknaden och den märkliga måndalen.

Skandinavien - Lima

Avresa från Skandinavien. Ankomst till Lima där ni välkomnas av transferpersonal som tar er till ert hotell. Resten av kvällen på egen hand.

Lima (F)

På morgonen är det dags för att upptäcka staden med en stadsrundtur. Både den historiska och den mer moderna delen av staden upplevs och till de viktigaste byggnaderna och platserna hör torget Plaza De Armas, stadshuset och katedralen. Vi bekantar oss också med de välbärgade bostadsområdena San Isidro och Miraflores.

Lima - Cusco (F)

Transfer till flygplatsen för att ta flyget vidare till Cusco. Vid ankomst väntar transfer till hotellet och resten av dagen på egen hand för aklimatisering.

Cusco (F)

På eftermiddagen besöker vi de stora sevärdheterna i Cusco. Turen börjar med Sacsayhuaman, en fästning på en kulle med utsikt över staden Cusco. De största stenarna som använts i dess konstruktion är nästan 8,5 m höga och väger 360 ton, de passar så perfekt ihop att ett enda papper inte skulle inte få plats mellan två stenar. Sen åker vi vidare till Qenqo, templet tillägnat Moder Jord. På väg tillbaka till Cusco besöker vi Puka Pukakara ´Det röda fortet´ och Tambomachay. Väl tillbaka i staden Cusco. Väl tillbaka i staden Cusco besöker vi Koricancha eller Temple of the Sun, ett fint exempel på sammansmältningen av Inca och den koloniala arkitekturen. En kort promenad i staden tar oss till katedralen med sin storslaget snidade träarbeten, utsmyckade altare och många hundra dukar från den 17-talet "Cusco målarskola". Åter till ert hotell och kvällen på egen hand.

Cusco - Pisaq - Heliga dalen (F, L)

Denna morgon lämnar vi Cusco och kör österut för en omfattande upptäckt av Heliga dalen. Denna tur med max 16 deltagare ger en mer lugn takt och möjligheter på vägen att stanna och njuta av landskapet och de Andinska byarna. Vi anländer till den arkeologiska platsen av Pisaq där du kommer att ha en privilegierad utsikt över det magnifika Inka jordbrukets terrasser. Pisaq är även känt för för sin souvenir marknad. Lite tid på egen hand för att besöka marknaden har ni innan färden går vidare till Urubamba. Efter lunch kör vi till Ollantaytambo Fortress, där Solens Tempel (bildad av sex gigantiska monoliter, vars totalvikt överstiger 50 ton) och Terrace av de tio nischer står ut. Övernattning på hotell i Heliga dalen.

Heliga dalen - Machu Picchu - Cusco (F, L)

Från Ollantay tar vi tåget till Aguas Calientes som ligger nedanför Machu Picchu. Därifrån åker vi buss på en slingrig väg upp till entrén. Machu Picchu som ligger på en bergskam är än idag ett mysterium för forskare världen över. Teorierna kring dess existens varierar och ingen vet med säkerhet vad Machu Picchu användes till. Vår guide avslöjar några av dess hemligheter. Buss tillbaks till Aguas Caliente där en god lunch bjuds på en lokal restaurang innan tåget tar er tillbaka till Cusco.

Cusco – Puno (F, L)

Längs småbyar och vackert landskap färdas ni med buss (ca 10 tim) från Cusco till slutdestinationen Puno. Längs vägen besöks Andahuaylillas, byn som är känd för sin barockkyrka från 1600-talet. Snöklädda toppar och enorma slätter med guanacos (vilda lamadjur) omger er när ni kör över det högsta passet La Raya på 4335 möh. Därefter besöks det intressanta inkatemplet Viracocha i byn Raqchi. Lunch intages i staden Sicuani. Vid ankomst i Puno, transfer till hotell. Ett Tips! Mot ett tillägg går det att byta buss mot tåg. Denna sträcka har utnämnts till en av världens top 10 bästa tågsträckor i världen. Detta klassiska och lyxiga Orient Expresståg går endast vissa dagar i veckan. En observationsvagn i glas längst bak i tåget ger en möjlighet till att beskåda ett fantastiskt landskap. För mer information hör med oss, och titta på följande hemsida: http://www.perurail.com/andean-explorer

Titicacasjön (F, L)

Idag utforskar ni den mytomspunna Titicacasjön. Det första stoppet är på Uros, de flytande vassöarna. Dessa världsunika öar består av tjocka lager vass och här bor lokalbefolkningen i vasshyddor. De livnär sig på fiske och turism. Nästa stopp är på ön Taquile. Här tycks tiden stått still. Längs en brant trappa tar ni er upp till toppen där det lilla samhället ligger. På torget finns det restauranger och ett par affärer. De vackra handstickade kläderna är det oftast männen som stickat. Befolkningen på ön lever efter de tre Inka reglerna, ”du ska inte ljuga”, du ska inte stjäla” och ”du ska inte vara lat”. Åter till Puno och transfer till hotellet.

Puno – Copacabana-Solön (F, L, M)

En privat transfer tar oss till hamnstaden Copacabana, ett förkolombianskt ceremoniellt och astronomiskt observationscenter vid stranden av den mytomspunna Titicacasjön. I La Gruta börjar vi vår vandring uppför en av de många Inkaleder i området och uppe på toppen njuter vi av en vacker utsikt. Vi fortsätter vidare till Sampaya, en gammal indiansk by där Aymarakulturen lever och där de flesta hus och byggnader är byggda helt i sten i typisk andinsk stil.Vi vandrar ned till viken och stiger ombord på båten som tar oss över till den paradisiska Solön på vilken Manco Capac, den första Inkan föddes. Mitt i naturens prakt finner man här betydelsefulla ruiner även från tidigare kulturer än Inka. Efter cirka en timmes vandring mellan 3810 m och 4000 m når vi Ecolodge La Estancia där vi övernattar.

Solön - Copacabana - Huatajata - La Paz (F, L)

Upplev en fantastisk soluppgång! Runt lunchtid besöker vi Inkatrappan ”Grand stairs” och den för inkaindianerna heliga fontänen. Här har vi möjlighet att smaka på vattnet som sägs ge evig ungdom och lycka. Vi äter lunch på Uma Kollu, en arkeologisk restaurang innan vår resa går vidare tillbaka till Copacabana för att fortsätta vidare mot La Paz. Ankomst sen eftermiddag och incheckning på hotellet.

La Paz (F)

Ledig dag att utforska staden på egen hand.

La Paz (F)

Dagen börjar med en stadsrundtur av La Paz. Vi besöker flera av dess marknader, bland annat det som kallas “häxornas marknad” var man har chans att köpa sig en lyckoamulett eller liknande. Vi besöker även de koloniala delarna av staden och den nybyggda linbanan som tar oss upp till stadens högsta punkt där en slående utsikt hänför oss. Avslutningsvis besöker vi den märkliga måndalen där flera tusentals års erosion skapat vad som närmast kan liknas vid ett månlandskap. Tillbaka till vårt hotel.

La Paz - Uyuni (F, M)

Transfer tar oss till La Paz flygplats på ca 4040 m för vidare flyg till det unika Uyuni och dess vita saltöken. Saltöknen är ett besynnerligt "månlandskap" av salt, där endast de tåligaste överlever, men de bländande vyerna och den öronbedövande stillheten erbjuder en makalös upplevelse. Vid ankomst transfer till ert hotel inklusive ett stopp på tågkyrkogården och övernattning i Colchani på det unika Salthotellet där det mesta är tillverkat av just salt!

Uyuni (F, L, M)

På morgonen börjar vårt äventyr och vi åker ut till Salar de Uyuni, världens största saltfält med en storlek ungefär lika stor som Skåne. Vi bekantar oss med proceduren i den lokala saltframställningen, vilken utvinner cirka 25 000 ton salt varje år, innan turen fortsätter längre ut i saltöknen. Efter en promenad på ön Isla Inkawasi belägen mitt i detta hårda, karga landskap och täckt av gigantiska kaktusar intar vi vår lunch för att sen fortsätta vidare över detta fantastiska landskap. Fotostopp längs vägen är en självklarhet och avslutningsvis intar vi en liten picknick före vår retur tillbaka till salthotellet.

Uyuni - La Paz - Santa Cruz (F)

Transfer till flygplatsen för flyg till Santa Cruz via La Paz (vissa dagar går det direktflyg). Ankomst och transfer till hotellet. Ledig kväll.

Avresa Santa Cruz (F)

Transfer till flygplatsen för hemresa.

Ankomst Skandinavien

F = Frukost L = Lunch M = Middag

FAKTA

• Dagliga avgångar
• Del i internationell grupp
• Minimum 2 personer
• Inga privata transporter om det inte nämns i programmet
• Engelsktalande guider

VAD INGÅR I PRISET

• Utflykter, inträdesavgifter och transporter enligt program
• Måltider enligt detaljerat program
• Boende i vald hotellkategori
• Del i standard dubbelrum
• Engelsktalande guider
• Inrikesflyg samt dagens flygskatter
• Buss Cusco – Puno, mot tillägg Andean Explorer tåget
• Båtutflykt på Titicacasjön

VAD TILLKOMMER

• Internationellt flyg till Lima, hem från Santa Cruz, Bolivia
• Dricks
• Utflykter som ej nämns i programmet
• Avbeställningsskydd samt reseförsäkring
• Tåg istället för buss Cusco - Puno, mån, ons och lördagar, fr 2150 kr p/p
• Alla övriga kostnader betalas kontant på plats

PRELIMINÄRA HOTELL

Preliminära hotell
Lima: Arawi Miraflores http://www.arawihotels.com
Cusco: Maytaq Wasin Boutique http://www.maytaqhotel.com/english/index.html
Heliga Dalen: La Casona de Yucay http://www.hotelcasonayucay.com/
Puno: La Hacienda Puno http://www.hhp.com.pe/haciendapuno/en/
Solön: Estancia Eco Lodge http://www.latebolivia.com/index.php/en/
La Paz: Rosario http://www.gruporosario.com/hotels-grupo-rosario/hotel-rosario-la-paz
Uyuni: Palacio de Sal https://www.palaciodesal.com.bo/
Santa Cruz: Hotel Canciller http://www.hotelcanciller.com/

4*
Lima: Sol de Oro www.soldeoro.com
Cusco: Sonesta Cusco www.sonesta.com/cusco/
Heliga dalen: Casa Andina Private www.casa-andina.com/peru/hotels/cusco-hotels/cusco-hotels.php
Puno: Casa Andina Private www.casa-andina.com/private-collection-puno/?lang=en
Solön: Posada Del Inca
La Paz: Stannun Boutique Hotel http://stannumhotels.com/es/
Uyuni: Palacio de Sal https://www.palaciodesal.com.bo/
Santa Cruz: Hotel Canciller http://www.hotelcanciller.com/

-
Pris från 56600 ?
Kort dag för dag program
 1. Skandinavien - Lima
 2. Lima (F)
 3. Lima - Cusco (F)
 4. Cusco (F)
 5. Cusco - Pisaq - Heliga dalen (F, L)
 6. Heliga dalen - Machu Picchu - Cusco (F, L)
 7. Cusco – Puno (F, L)
 8. Titicacasjön (F, L)
 9. Puno – Copacabana-Solön (F, L, M)
 10. Solön - Copacabana - Huatajata - La Paz (F, L)
 11. La Paz (F)
 12. La Paz (F)
 13. La Paz - Uyuni (F, M)
 14. Uyuni (F, L, M)
 15. Uyuni - La Paz - Santa Cruz (F)
 16. Avresa Santa Cruz (F)
 17. Ankomst Skandinavien