Stora Sydamerikaexpeditionen

REF: #239
Kommande avgångar:
28 Dec 21

Från Perus inka riken & den förlorade staden Machu Picchu, tar vi oss via Titicacasjön till Bolivia och den massiva saltöknen: Salar de Uyuni!

Från Chiles stora Atacamaöknen med otroliga gejsrar tar vi oss till Argentinas sydligaste delar i Patagonien. Från de bullrande och fascinerande Iguazú vattenfallen med en fallhöjd på 74 m tar vi oss till den pulserande storstaden Rio de Janeiro.
Denna Sydamerika-rundresa ger dig det bästa av en annorlunda del av världen. Under 21 dagar skådar vi djur, historiska monument, kopplar av på stranden, vandrar i regnskogen, förundras över naturen och bara njuter!

Ankomst till Lima

Vid ankomst till Limas flygplats möts vi upp av vår reseledare och får sedan transfer till vårt hotell, som är vackert beläget i Miraflores-distriktet. Miraflores är ett trevlig, lättnavigerat område med många bra restauranger, barer och faciliteter. Resten av kvällen är fri att spendera på egen hand.

Lima till Cuzco (F)

Idag får vi transfer till flygplatsen för att flyga till Cusco, vilket tar ca 1 tim. och 20 min. Beläget högt uppe i Anderna, på mer än 3 000 m ö h, ligger denna vackra stad, som en gång var huvudstad i inkariket. Vid ankomst fr vi transfer till vårt hotell och resten av dagen är fri för egna aktiviteter. Tänk på att ta det lugnt och dricka mycket vatten, då vi befinner oss på hög höjd.

Cuzco (F)

Vi blir hämtade vid hotellet för en guidad stadsrundtur i Cusco. Turen börjar vid det stora torget Plaza de Armas, där den vackra Santo Domingo-katedralen ligger. Därnäst utforskar vi soltemplet Koricancha, vilket är ett av stadens bäst bevarade exempel på inkaarkitektur. Vi tar oss sedan vidare till fästningen Sacsayhuaman, vilken är byggd av perfekt formade stenblock som väger upp emot 125 ton. Från Sacsayhuaman har man en fin utsikt över Cusco, som ligger inbäddat i dalen nedanför. Resten av dagen är fri att spendera på egen hand.

Cuzco till Machu Picchu (F, L)

Idag besöker vi inkafolkets heliga dal, Urubambadalen. Vi lämnar Cusco med buss och åker över kullarna in i ett fascinerande nav av Quechua kultur. Landsbygden består till största delen av odlingsmark och lokala bönder lever på samma sätt som de har gjort i århundraden. En bit efter vägen får vi syn på den magnifika snötäckta Vil¬canota-bergskedjan som dominerar detta landskap. Stora kantiga glaciärer tornar upp sig väl över 5 000 m ö h. Dessa berg ansågs förr vara gudar, ”Apus”, av det lokala folket och vissa tror än idag att de besitter en helig kraft. Vårt första stopp blir marknaden i Pisac, som vaktas av en imponerande inkafästning. Efter lunch fortsätter vi mot Ollantaytambo. Denna charmerande stad ligger i hjärtat av dalen och omgivs av stora vidder med inkaterrasser. Det var här som ett historiskt slag utspelades sig under Manco Inkas tid, då han reste sig emot de span¬ska erövrarna. Från Ollantaytambo tar vi tåget och lämnar den heliga dalen bakom oss. Vi följer Urubambafloden och kommer in i ett område av skogsklädda dalar. Här, i en varmare och fuktigare omgivning, anländer vi till Aguas Calientes. Högt ovanför oss, inbäddat i den tropiska och lum¬miga bergsskogen, ligger ruinerna av Machu Picchu - en inkastad som “upptäcktes” av Hiram Bingham för över hundra år sedan.

Machu Picchu till Cuzco (F, L)

Dagen börjar tidigt med en 25-minutersfärd med buss upp till det fan¬tastiska inkacitadellet Machu Picchu, beläget på en bergskam på 2 380 m ö h och omgivet av tropisk bergsskog, snötäckta bergstop¬par och otroliga vyer åt alla håll. Machu Picchu låg undan¬gömd för omvärlden tills professor Hiram Bingham vid Yale-universitetet hittade det under en arkeologisk expedition. Se¬dan dess har många försökt att tolka syftet med och placeringen av denna stad. Men det förblir ett mysterium dolt i histori¬ens dunkel. Efter en guidad tur har du möjlighet att utforska ruinerna på egen hand. Känner man för en liten utmaning kan man klättra upp till toppen av Huayna Picchu, en brant närlig¬gande bergssida där man har en fin utsikt över Machu Pic¬chu. Vid återkomsten till Aguas Calientes går vi ombord på tåget, runt kl. halv fyra, för att återvända till Cusco. Vi kommer fram tidig kväll och får transfer tillbaka till vårt hotell. Kvällen är fri till att uppleva staden på egen hand.

Cuzco till Titicaca sjön (F9

Idag fortsätter vår resa till Puno, som lig¬ger på Titicacasjöns strand, på 3 820 m ö h. Sjön är världens högst belägna navigerbara vattensamling och täcker en yta större än 8 000 km². Vi går ombord på vår buss och lämnar Cusco bakom oss, för en färd genom ett spektakulärt landskap. När vi kommit ut ur den heliga dalen, tar vi oss upp i Vilcanota-bergen, till det höga passet La Raya. Här gör vi ett stopp för att beundra den storslagna utsikten. Vid ankomst till Puno checkar vi in på vårt hotell och på eftermiddagen kliver vi ombord på en båt för att bege oss till de berömda “flytande öarna”, skapade av Uros-folket. Detta folk har helt anpassat sig till att bo på vattnet – de bygger sina hus och båtar av vass samt jagar och fiskar för att få mat. Efter besöket återvänder vi till torra land och vårt hotell. Kvällen är fri att egen hand utforska Punos livliga nattliv och utmärkta restauranger.

PERU - BOLIVIA Puno och La Paz (F, L)

Dagen börjar tidigt då vi färdas längst sjöns södra strand på väg mot Bolivia. Bolivia är ett relativt glesbefolkat land och mer än 60 % av dess invånare har ursprung från olika in-hemska stammar. Vi passerar förbi de stora istäckta bergen vid Cordillera Real och kommer fram till La Paz, världens högst belägna huvudstad. Stadens hus klänger sig fast längs sluttningarna av en brant och trång klyfta, och den snötäckta toppen av berget Huayna Potosi tronar högt över staden. På eftermiddagen går vi en guidad stadsrundtur, med besök på basaren, indianska häxmarknaden, Mu¬rillo-torget, katedralen, San Fransiscos kolonialkyrka, pre¬sidentpalatset samt parlamentet. Vi äter lunch på en lokal restaurang innan vi beger oss till den fantastiska Moon Valley, i utkanten av La Paz. Här njuter vi av det vackra landskapet innan vi återvänder till vårt hotell i La Paz.

La Paz till Uyuni (F, L, M)

Idag tar vi flyget från La Paz till Uyuni och den spektakulära saltöknen. Här beger vi oss ut i ett av de märkligaste landska¬pen på vår rundresa - de fantastiska saltslätter¬na runt Salar de Uyuni-sjön, vilket är den högst belägna samt den största saltsjön i världen på ca 12 000 km² och 3 653 m ö h. På väg till hotellet besöker vi saltgruvan vid Colchani samt Tunupa-vulkanen och dess flamingokoloni. Sen kväll kommer vi fram till vårt salthotell.

Laguna Colorada (F, L, M)

Vi äter frukost runt kl. sju, för att sedan bege oss till Laguna Colorada – den röda sjön. Den röda färgen kommer från alger som bor i det frätande vattnet, fyllt av kemikalier från de närliggande vulkanerna. Sjön är hemvist för tre olika Flamingoarter: James, chilenska och andiska flamingos. På vår fortsatta resa besöker vi Ollague-vulkanen och Arbol de Piedra (stenträdet) samt flera olika laguner.

BOLIVIA - CHILE - San Pedro de Atacama (F)

Vi vaknar tidigt och beger oss till Sol de Mañana-gejsern, vilken sprutar kokande vatten hela 50 meter upp i luften. Vi kopplar av med ett bad i de varma källorna innan vi fortsätter vår resa. Vi färdas genom Salvador Dali-öknen, som fått namn efter dess märkliga klippformationer, innan vi kommer fram till Verde-lagunen – den gröna sjön. Nu lämnar vi Bolivia bakom oss och tar oss över gränsen till Chile. Vi fortsätter till San Pedro de Atacama, där vi checkar in på vårt hotell. Resten av dagen är fri att spendera på egen hand.

Tatio Geysers och Puritama (F, L)

Idag beger vi oss till de spektakulära gejsrarna vid Tatio, vars vattenplymer sträcker sig upp emot 10 meter över marken. Efter en god lunch finns tillfälle att njuta av de varma källorna vid Puri¬tama. Vi återvänder till San Pedro och vårt hotell. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

Atacama till Santiago de Chile (F)

Dagens resa tar oss längs kusten till staden Calama. Härifrån flyger vi över Atacamaöknen till Chiles moderna och livliga hu¬vudstad, Santiago de Chile. Där möts vi upp av en lokal guide, som tar oss med till vårt hotell. Efter check-in beger vi oss ut på en guidad stadsrundtur i denna vackert be¬lägna metropol. Dagar med klart väder kan man se de snötäckta bergstopparna i Anderna på avstånd. Turen tar oss med till San Francisco-kyrkan, som byggdes på 1500-talet till minne av Pedro de Valdavia – Santiagos grundare. Vi besöker även Regeringspa¬latset och Plaza de Armas. Vi fortsätter sedan till den 300 meter höga kullen San Cristóbal, där Metropolitan Park, Zoo och Casa de Cultura ligger. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

CHILE - ARGENTINA - Buenos Aires (F, M)

Denna dagen fortsätter vår odyssé till Argentina och Buenos Aires. Efter frukost får vi transfer till Santiagos In¬ternationella flygplats och flyger till Buenos Aires. Under turen kan man se landskapet förändras från höga istäckta bergstop¬par i Anderna till stora öppna slätter i Argentina. Vid ankomst får vi transfer till vårt hotell. Därefter följer en stadsrundtur i de centrala delarna av Buenos Aires och vi får se Kongresspalatset, katedralen och regeringshuset runt Plaza de Mayo. Vi beger oss sedan ut till den färgglada stadsdelen La Boca innan vi återvänder till vårt hotell. På kvällen äter vi middag kombinerad med en riktig argentinsk specialitet – en eldig tangoshow.

Buenos Aires till Calafate (F)

Vi avnjuter frukost på hotellet innan vi får transfer till inrikesflygplatsen för att flyga söderut till Patagonien – ett avlägset och extremt landskap med stora öppna slätter intill Sydat-lanten. Ankomst och transfer till hotellet.

Perito Moreno-glaciären (F)

Denna dag bjuder på en heldagsutflykt till den berömda och smått otroliga Perito Moreno-glaciären, som kan beundras på nära håll från olika broar och vandringsleder. Till följd av dess särprägel och skönhet, samt närvaron av utrotningshotade vilddjur, utsågs glaciären till ett världsarv år 1981. Varför inte passa på att uppleva glaciären på ett annorlunda sätt? Som tillägg kan vi erbju¬da en båttur i Lago Argentino alternativt en 1,5 timmes vandring med stegjärn på glaciären. Detta bokas via oss vid bokningstillfäl¬let. Kontakta oss för aktuella priser.

El Calafate till Iguazú (F)

Idag tar vår rundresa med oss från de kalla slätterna i Patagonien norrut till den varma, subtro¬piska regnskogen i nordöstra Argentina. Vi flyger via Buenos Aires upp till Puerto Iguazú, där vi checkar in på vårt vackert belägna hotell, i hjärtat av regnskogen som omger fallen. Resten av dagen är fri att spendera på egen hand.

Iguazú (F)

En heldags guidad rundtur av den argentinska sidan av fallen står på programmet idag. Att se vattenmassorna från en av Sydamerikas största floder, Paraguayfloden, störta ned¬åt i en närmare 74 m hög klyfta är en oförglömlig syn. Att fallen dessutom sträcker sig över 2 ½ km i bredd gör dem ännu mer imponerande. På grund av många små regn¬skogsbeklädda öar, delas vattnet upp i 275 individuella fall. Genom att följa de lummiga stigarna på den argentin¬ska sidan om fallen kommer vi riktigt nära några av dessa individuella fall och kan verkligen känna vattnets otroliga kraft. Denna spektakulära upplevelse är som störst vid La Garganta del Diablo, Djävulsgapet, vilket är det största av alla fallen. Skogen som omger fallen är otroligt vacker och här kan man se många fåglar och andra djur. Sen eftermiddag eller tidig kväll återvänder vi till hotellet.

ARGENTINA - BRASILIEN Iguazú Fallen till Rio de Janeiro (F)

I dag tar vår rundresa med oss till ytterli¬gare ett land. Vi beger oss in i Brasilien för att besök den brasilianska sidan av fallen. Under en halvdags tur kan vi njuta av underbara panoramavyer över detta underverk. Man får dock räkna med att det kan bli lite fuktigt, då det stänker en hel del från Garganta de Diablo. Vi fortsätter en bit uppför floden till Puerto Canoas, där vi i lugnare omgivningar kan äta vår mat¬säck och koppla av lite innan vi beger oss till Foz de Iguaçu Airport. Härifrån flyger vi till Rio de Janeiro. Vid ankomst får vi transfer till vårt hotell, beläget i det legendariska stranddistriktet Copacabana.

Rio de Janeiro (F, M)

Idag beger vi oss ut på en stadsrundtur till några av Rios mest berömda sevärdheter. Vår tur börjar vid det 710 meter höga Corcovado berget och Rios mest berömda monument. Den 38 meter höga Kristus statyn! Vi fortsätter sedan till Santa Teresa Distriktet, besöker den massiva katedralen och den färgglada Lapa Steps innan vi avslutar vår dag med en tur till “Sugarloaf mountain”. Har vi tur kan vi härifrån se en underbar solnedgång. Vi återvänder till centrum där ni blir avsläppta på en restaurang för en Barbeque-middag. Vänligen observera att guiden inte är med på middagen och att ni återvänder till hotellet på egen hand efteråt. Ta gärna med en matsäck eller inhandla en lättare lunch på vägen.

Rio de Janeiro- Hemresa (F)

I god tid inför vårt internationella flyg får vi transfer till flyg¬platsen och vi påbörjar vår hemresa.

Ankomst till Sverige.

FAKTA

Svensktalande reseledare som möter upp i Lima och är med under hela rundresan.
Engelsktalande guider.

VAD INGÅR I PRISET

• Svensktalande färdledare (vid min. 10 deltagare)
• Engelsktalande lokalguider
• Lokala professionella båt- och bussförare
• Boende i vald hotellkategori, enligt program
• Transporter, utfärder och aktiviteter enligt program
• Avgifter och inträden till samtliga besöksmål enligt program
• Måltider enligt program: F = frukost, L = lunch, M = middag
Internationellt flyg i ekonomiklass till Lima, Peru och retur från Rio de Janeiro, Brasilien inkl. skatter
Inrikesflyg i ekonomiklass, Lima – Cusco inkl. skatter
Inrikesflyg i ekonomiklass, La Paz – Uyuni inkl. skatter
Inrikesflyg i ekonomiklass, Calama – Santiago de Chile inkl. skatter
Internationellt flyg i ekonomiklass, Santiago de Chile – Buenos Aires inkl. skatter
Inrikesflyg i ekonomiklass, Buenos Aires – El Calafate – Puerto Iguazú inkl. skatter
Inrikesflyg i ekonomiklass, Foz do Iguacu – Rio de Janeiro inkl. skatter

VAD TILLKOMMER

• Personliga utgifter och dricks
• Utfärder, transporter, aktiviteter, besöksmål och måltider som ej omnämns i programmet
• Reseförsäkring och avbeställningsskydd

PRELIMINÄRA HOTELL

Lima, Peru: Sol de Oro *****
Cusco, Peru: Hotel San Agustin El Dorado ****
Aguas Calientes, Peru: El Mapi *****
Puno, Peru: Sonesta Puno ****
La Paz, Bolivia: Stannum ****
Salar de Uyuni, Bolivia: Luna Salada ****
San Pedro de Atacama, Chile: Hotel Diego de Almagro ***
Santiago de Chile, Chile: Eurotel Hotel ****
Buenos Aires, Argentina: Hotel Americas Towers ****
El Calafate, Argentina: Design Suites ****
Puerto Iguazú, Argentina: Hotel La Cantera ***+
Rio de Janeiro, Brasilien: Hotel Miramar Windsor ****

OBS! Ifall något av ovanstående hotell av någon anledning ej skulle vara tillgängligt kommer vi att boka ett annat likvärdigt eller bättre alternativ.

FRÅGOR

Har du frågor om programmet?
-
Pris från 82200?
Kort dag för dag program
  1. Ankomst till Lima
  2. Lima till Cuzco (F)
  3. Cuzco (F)
  4. Cuzco till Machu Picchu (F, L)
  5. Machu Picchu till Cuzco (F, L)
  6. Cuzco till Titicaca sjön (F9
  7. PERU - BOLIVIA Puno och La Paz (F, L)
  8. La Paz till Uyuni (F, L, M)
  9. Laguna Colorada (F, L, M)
  10. BOLIVIA - CHILE - San Pedro de Atacama (F)
  11. Tatio Geysers och Puritama (F, L)
  12. Atacama till Santiago de Chile (F)
  13. CHILE - ARGENTINA - Buenos Aires (F, M)
  14. Buenos Aires till Calafate (F)
  15. Perito Moreno-glaciären (F)
  16. El Calafate till Iguazú (F)
  17. Iguazú (F)
  18. ARGENTINA - BRASILIEN Iguazú Fallen till Rio de Janeiro (F)
  19. Rio de Janeiro (F, M)
  20. Rio de Janeiro- Hemresa (F)
  21. Ankomst till Sverige.